Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul copiilor luaţi din familie de autorităţile norvegiene

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul celor cinci copii luaţi de la părinţii lor de către autorităţile norvegiene, pe criterii religioase şi în vederea adopţiei în acest stat, fiind cerute clarificări Ombudsman-ului Regatului Norvegiei.

Urmărește
1798 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul copiilor luaţi din familie de autorităţile norvegiene

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul copiilor luaţi din familie de autorităţile norvegiene

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 22 decembrie 2015, cu privire la cazul celor cinci copii preluaţi de la părinţii lor de către autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei. În context, Avocatul Poporului s-a adresat, în vederea obţinerii de clarificări, Ombudsman-ului Naţional al Regatului Norvegiei şi Ombudsman-ului Copilului din acelaşi stat", se arată într-un comunicat de presă al AP.

Potrivit sursei citate, copiii au fost preluaţi de către autorităţile norvegiene pe criterii religioase şi de corecţie aplicată minorilor, fiind avută în vedere adopţia acestora de către cetăţeni norvegieni.

"Tatăl, Marius Bodnariu, este cetăţean român, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuţi dintr-un cetăţean român sunt la rândul lor cetăţeni români. Marius Bodnariu, cetăţean român, este căsătorit cu o cetăţeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soţi au cinci copii şi sunt stabiliţi în Norvegia de aproximativ 10 ani. În 16 noiembrie 2015, Protecţia Copilului (Barnevernet) a luat cele două fete de la şcoală, fără informarea părinţilor. Câteva ore mai târziu, funcţionarii de la Protecţia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu şi, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forţa şi pe cei doi băieţi ai familiei, lăsând-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, faţă de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanţii Protecţiei Civile s-au prezentat la reşedinţa familiei, însoţiţi de patru poliţişti, fără niciun document oficial şi au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzaţia de «abuz asupra copilului», a precizat Avocatul Poporului.

În opinia Avocatului Poporului, modalitatea în care au acţionat reprezentanţii instituţiei norvegiene este susceptibilă de a fi în contradicţie cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei potrivit căruia: "Nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenţia ilegală ofiţerul implicat răspunde în justiţie faţă de persoana reţinută".

Avocatul Poporului susţine că în cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

"Dispoziţiile articolului 8 alin. (1) şi (2), coroborate cu dispoziţiile articolului 14 din Convenţia O.N.U. cu privire la Drepturile Copilului prevăd că statele părţi se obligă să respecte dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, inclusiv cetăţenia, numele si relaţiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală. În cazul în care un copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identităţii sale, statele părţi vor asigura asistenţa si protecţia corespunzătoare pentru ca identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil. Statele părţi vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie", a mai arătat sursa citată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că încă de săptămâna trecută se fac demersuri de către instituţie în cazul familiei Bodnariu. Coman a precizat că cei cinci copii ai familiei Bodnariu au certificate de naştere norvegiene şi sunt monitorizaţi de serviciile sociale de acolo, care susţin că minorii ar fi fost supuşi unui abuz.

Copiii au şi cetăţenie română, dar România nu poate cere repatrierea lor, pentru că nu sunt neînsoţiţi, ei trăind în Norvegia alături de părinţii lor.

Autorităţile române ar putea propune plasarea copiilor în grija fratelui lui Marius Bodnariu, Daniel, având în vedere că acesta a mai avut grijă de ei şi doreşte să o facă în continuare. În plus, legislaţia internaţională privind protecţia copilului prevede că, dacă un copil nu poate fi îngrijit în familia naturală, prima soluţie pentru care ar trebui să se opteze ar fi plasarea în familia extinsă.

Totodată, autorităţile române pot acorda autorităţilor norvegiene garanţii că, dacă se va stabili plasamentrul în familia extinsă din România, vor monitoriza copiii şi se vor asigura că sunt bine îngrijiţi.

Copiii soţilor Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de către serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Sâmbătă, în faţa Ambasadei Norvegiei din Bucureşti au protestat peste 300 de persoane care îi susţin pe soţii Bodnariu, printre aceştia fiind şi fratele lui Marius Bodnariu.

Daniel Bodnariu povesteşte că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la şcoală, reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers acasă la soţii Bodnariu, i-au luat şi pe cei doi băieţi, mai mici, iar pe părinţi i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoşi.

"S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează", a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională, copiii fiind deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

Ministerul Afacerilor Externe a arătat că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia Bodnariu pentru acordarea de sprijin şi asistenţă consulară şi că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe şi din Parlamentul Norvegiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici