Avocatul Poporului susţine că diferenţe salariale între magistraţi sunt neconstituţionale

Diferenţele de salarizare între magistraţii cu aceeaşi vechime şi care îndeplinesc aceeaşi funcţie, dar care îţi desfăşoară activitatea la nivelul unor instanţe din circumscripşii diferite, sunt posibil neconstituţionale, se arată în punctul de vedere al Avocatului Poporului, formulat către CCR.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului susţine că diferenţe salariale între magistraţi sunt neconstituţionale

Avocatul Poporului susţine că diferenţe salariale între magistraţi sunt neconstituţionale

Avocatul Poporului a apreciat că ”prevederile art. 25 din Capitolul II, Secţiunea 3 a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificată, sunt neconstituţionale în măsura în care creează diferenţiere de salarizare între persoanele care au aceeaşi vechime şi îndeplinesc aceeaşi funcţie de magistrat, prin limitarea la un procent de 30% pe ordonator de credite a sumei sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă fiind de natură a crea discriminări în cadrul aceleaşi categorii profesionale, respectiv cea a magistraţilor, în funcţie de structura personalului avut în subordine şi drepturile cuvenite, fără să existe o justificare obiectivă şi rezonabilă.”

Pentru luarea deciziei a fost luat în vedere principiul ”la muncă egală, salariu egal”.

”Dacă felul muncii este acelaşi, dacă cerinţele şi condiţiile de muncă sunt aceleaşi, dacă munca este egală sau de valoare egală, diferenţierile de salarizare pentru magistraţi nu se justifică.”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Conform Avocatului Poporului, limitarea la un procet de 30%, este de natură de a crea discriminări în cadrul magistraţilor.

”În opinia Avocatului Poporului, ţinând seama de statutul special al magistraţilor, limitarea la un procent de 30% pe ordonator de credite a sumei sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă este de natură a crea discriminări în cadrul categoriei profesionale a magistraţilor, în funcţie de structura personalului avut în subordine şi drepturile cuvenite, fiind nesocotite prevederile art. 4, art. 16 şi art. 41 din Constituţie.”, se mai arată în comunicat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici