Avocatul Poporului, vizită la Penitenciarul Mărgineni, la sesizarea lui Liviu Luca

Avocatul Poporului anunţă că o echipă a instituţiei a făcut o vizită inopinată Penitenciarul Mărgineni, joi, în cazul fostului sindicalist Liviu Luca, aflat în greva foamei, şi pentru lămurirea situaţiei altor doi deţinuţi care au fost în situaţii similare.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, vizită la Penitenciarul Mărgineni, la sesizarea lui Liviu Luca

Avocatul Poporului, vizită la Penitenciarul Mărgineni, la sesizarea lui Liviu Luca (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Echipa de vizită a fost formată dintr-un reprezentant al Departamentului pentru prevenirea torturii, un medic, un psiholog şi un reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale, demersul având loc după ce Liviu Luca a intrat în greva foamei fiind nemulţumit de condiţiile de detenţie, transport şi de nerespectarea dreptului la asistenţă medicală.

Instituţia a fost sesizată prin două petiţii, una a familiei iar celalată trimisă de Liviu Luca, prin avocat, în care se semnala că "a fost transferat în repetate rânduri la Penitenciarul Rahova pentru audiere în alte dosare aflate în faza de urmărire penală, fiind anunţat cu câteva ore înainte; deşi are mai multe afecţiuni medicale, nu a beneficiat de transport special la momentul transferurilor; în cadrul ambelor unităţi penitenciare, nu i s-a respectat dreptul la corespondenţă; în perioada transferului la Penitenciarul Rahova, nu a beneficiat de tratament medicamentos şi hrană corespunzătoare, deoarece „banii din contul său au rămas la Penitenciarul Mărgineni”; la 21 noiembrie 2016, a recurs la forma de protest a refuzului de hrană iar în jurul orei 02:00, a fost trezit şi transferat la Penitenciarul Mărgineni; a fost transferat „nelegal” în alte unităţi de detenţie; în lunile, septembrie, octombrie (intervalul 14-26) şi noiembrie 2016 (intervalul 2-22), a fost transferat la Penitenciarul Rahova pentru a fi audiat în două dosare penale iar condiţiile de transport (maşini cu geamuri şi trapa, deschise) şi de cazare (în camere de 18 mp., împreună cu 7-9 persoane condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, unele dintre acestea fiind bolnave cronic – hepatita C), au fost necorespunzătoare", transmite Avocatul Poporului printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, "la solicitarea soţiei domnului Liviu Luca, Avocatul Poporului a acordat o audienţă, în cadrul căreia au fost relatate, între altele, următoarele: persoana privată de libertate nu a beneficiat în perioada transferurilor la Penitenciarul Rahova, de vizite din partea familiei, ocazie cu care ar fi putut intra atât în posesia unor medicamente necesare tratamentului prescris cât şi a unor obiecte de îmbrăcăminte; persoana privată de libertate a solicitat conducerii penitenciarului Mărgineni să poată presta activităţi lucrative, dar nu i s-a aprobat."

Instituţia va elabora un raport care va conţine concluziile vizitei, anunţând şi alte demersuri legale în acest caz.

Fostul sindicalist Liviu Luca, condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Petromservice, a intrat greva foamei, fiind nemulţumit de condiţiile de detenţie şi de faptul că a fost transferat, în repetate rânduri, de la Penitenciarul Mărgineni la Rahova, neavând acces la bunurile personale.

Fostul sindicalist Liviu Luca a fost condamnat pe 22 iulie, definitiv, la şase ani de închisoare în dosarul Petromservice, acesta fiind încarcerat în Penitenciarul Mărgineni.

În aceeaşi cauză, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea definitivă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la şase ani şi două luni de închisoare, în timp ce afaceristul Ovidiu Ţurcan a fost condamnat la cinci ani şi zece luni, iar un fost director al Petromservice, Gheorghe Şupeală, a primit o pepdeapsă de şase ani de detenţie.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, alte opt persoane au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi patru ani de detenţie.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE. "În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", a arătat Parchetul instanţei supreme.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici