Avocatul Poporului vrea să îşi exprime opinia pe legile despre drepturile cetăţenilor, înaintea adoptării

Avocatul Poporului Renate Weber a declarat că doreşte ca instituţiei să-i fie solicitat punctul de vedere asupra actelor normative care privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, înainte de adoptarea acestora.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului vrea să îşi exprime opinia pe legile despre drepturile cetăţenilor, înaintea adoptării

Avocatul Poporului vrea să îşi exprime opinia pe legile despre drepturile cetăţenilor, înaintea adoptării

„La Avocatul Poporului eu mi-aş dori foarte mult, dacă tot ni se cere să intervenim sau, mă rog, să ne spunem punctul de vedere, s-o facem înainte de adoptarea acestor acte normative. (...) Şi mi-aş dori să reiau acest lucru şi să ne trimită şi nouă din timp, să ne putem uita şi să spunem un punct de vedere. Pentru că lumea îmi spune dar, dar la Curtea Constituţională, în logica aceasta confruntaţională, suntem la bătălie şi la război. Eu cred că lucrurile se pot rezolva inclusiv prin amendamente, pe cale legislativă, după aceea. Dar, repet, eu mi-aş dori să intervenim atunci când trebuie şi nu post-factum”, a afirmat Renate Weber, joi la TVR 1, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis, vineri, MEDIAFAX.

Avocatul Poporului a adăugat că instituţia trebuie scoasă din disputele politice şi readucerea ei la misiunea iniţială, aceea de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

„Este total nedrept (…) Peste tot în lume, unde există această instituţie de Ombudsman, Ombudsperson, Avocatul Poporului, ea este instituţia menită să fie vocea celor fără voce. Sigur că da, îi aperi pe cei care sunt, cumva, în relaţie de subordonare sau victime ale administraţiei, care ţin de încălcări de drepturi şi libertăţi fundamentale, dar, pe de altă parte, când spun de vocea celor fără voce, mă refer, evident, la copii, la cei care sunt în centrele unde nu mai au libertate, fie că este vorba de centre de detenţie, că sunt închisori, că sunt alte centre, fie că sunt spitalele psihiatrice. Aşadar tot ce înseamnă om care este cumva într-o situaţie în care, de fapt, nu mai poate să se exprime şi atunci Avocatul Poporului aici are un rol. Ideea mea de bază este să readucem în ochii opiniei publice înţelegerea şi să am eventual acest sprijin, ca Avocatul Poporului să revină la misiunea lui iniţială, aceea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale. Sigur că asta înseamnă, inclusiv, să încercăm să scoatem instituţia din această bătălie politică. Văd acum după referendum, că lumea a spus, majoritar, că şi alţi actori să aibă dreptul să atace pe motiv de neconstituţionalitate. Este o chestiune foarte bună. Adică, eu sunt întrutotul de acord să aibă alţii dreptul să facă asta, iar Avocatul Poporului să o facă numai când este vorba despre drepturi şi libertăţi”, a completat Weber.

Ea a prezentat şi strategia de comunicare a Avocatului Poporului, astfel încât publicul să cunoască mai bine rolul pe care îl are instituţia.

“Noi suntem o instituţie care are un sediu central, dar are, în acelaşi timp, 14 birouri teritoriale şi 3 centre zonale. Centrele zonale sunt numai pentru locurile de detenţie. Colegii mei, care lucrează în aceste birouri, au comunicări la nivel local, doar că asta nu interesează şi atunci la nivel central politicienii se fac că nu există. Eu vreau, într-adevăr, să schimbăm lucrurile acestea, eu vreau ca şi colegii mei, pentru că Avocatul Poporului are şase adjuncţi. Aş dori ca şi colegii mei să fie mai prezenţi şi să găsim diferite formule, pentru ca oameni să ştie că există această instituţie care este a lor şi la care se pot adresa. Pentru că în cazul în care v-aş da cifrele, aţi vedea că este vorba de peste 13.000 de sesizări, discuţii telefonice, oameni care vin în audienţă, petiţii primite şi sesizări din oficiu din cazurile apărute în presă. Şi se fac anchete, Recomandări. Dar trenul care nu întârzie, nu spune o poveste”, a conchis Renate Weber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici