- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul premierului: Emil Boc s-a folosit de dreptul la liberă exprimare, iar asta nu e infracţiune
Avocatul care îl apără pe Emil Boc în procesul intentat acestuia de Sorin Ovidiu Vîntu a spus, marţi, la Tribunalul Bucureşti, că afirmaţiile clientului său au fost făcute în baza dreptului la liberă exprimare şi au fost făcute într-un context politic.
Avocatul premierului: Emil Boc s-a folosit de dreptul la liberă exprimare, iar asta nu e infracţiune (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Avocatul Valeriu Stoica, cel care îl apără pe Boc în acest proces, a declarat, în faţa instanţei că exercitarea unui drept nu poate reprezenta o infracţiune.
Astfel, a subliniat avocatul, premierul are dreptul la liberă exprimare ca orice cetăţean al României.
Stoica a mai arătat că declaraţiile lui Emil Boc au fost făcute într-un context pur politic pe fondul procedurilor de suspendare a preşedintelui României şi că prin ceea ce a declarat Emil Boc nu a făcut decât să se folosească de dreptul său la liberă exprimare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Ceea ce a pretins Sorin Ovidiu Vîntu se referă la două declaraţii, din 1 şi 2 octombrie 2010, declaraţii din care oricine le citeşte poate vedea că sunt pur şi simplu elemente de notorietate existente în dezbaterea opiniei publice de ani de zile", a arătat Valeriu Stoica instanţei.
Acesta a susţinut că prima afirmaţie a fost făcută în contextul în care Emil Boc pleca din ţară, prin prisma problemelor privind aderarea la Spaţiul Schengen.
Avocatul a explicat că, din cauza numeroaselor atenţionări ale autorităţilor europene pe criterii privind instabilitatea politică şi ineficienţa structurilor statului, Emil Boc a arătat prin declaraţia sa că demersurile lui Vîntu, în paralel cu procedura de suspendare a preşedintelui României, puteau crea impresia unei instabilităţi politice.
"Există anumite dificultăţi privind aderarea la Schengen, privind modul cum funcţioneză instituţiile din România... şi că toate declaraţiile privind suspendarea preşedintelui creează impresia unei instabilităţi politice. Emil Boc s-a folosit de dreptul său la liberă exprimare, exprimarea sa nu a creat prejudicii, astfel că ea nu poate fi privită ca o infracţiune, tocmai datorită lispei de prejudiciu", a mai spus avocatul lui Boc.
Referitor la cea de-a doua declaraţie din 2 octombrie, avocatul a precizat că nici ea nu conţine elemente infracţionale sau ilicite.
"Ce a zis Emil Boc nu a făcut decât să amintească plata celor 400 de milioane de lei, de către AVAS, păgubiţilor FNI, menţionând şi la acel moment ca şi acum, în sala de judecată, că el nu dă verdicte pe care trebuie să le dea justiţia română", a susţinut avocatul.
Apărătorul lui Boc a mai arătat că "nu se poate spune că cele două declaraţii întrunesc elementele unei fapte ilicite, asta cu atât mai mult cu cât DEX defineşte foarte clar cuvântul «mogul» (...). Mogul de media sau de presă este o sintagma veche, folosită foarte des în dezbaterea publică din ultimii ani. Nu Emil Boc a creat acest cuvânt sau sintagmă. Astfel că, în ce constau vătămările?", a conchis în finalul pledoariei avocatul lui Boc.
Avocatul Valeriu Stoica a adus un al doilea set de argumente referindu-se şi la jurisprudenţa CEDO referindu-se la libertatea de exprimare.
"CEDO a spus că libertatea de exprimare presupune nu numai evocarea unor chestiuni liniştitoare ci şi dreptul de a reafirma lucruri tulburătoare pentru societate. Declaraţiile premierului referitoare la Sorin Ovidiu Vîntu sunt legate de lucruri care au tulburat şi care tulbură societatea românească", a spus avocatul lui Boc.
Valeriu Stoica a mai spus despre premier că prin poziţia pe care o ocupă nu se poate să nu-l preocupe aceste lucruri. "Cum putea să rămână indiferent într-o chestiune ca aderarea la spaţiul Schengen? Era chiar obligat să intervină în dezbatere", a spus Stoica.
Al treilea argument pe care Valeriu Stoica l-a invocat în apărarea premierului Emil Boc a vizat faptul că Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut că este un simplu cetăţean. "În niciun caz nu e un simplu cetăţean, datorită influenţei uriaşe pe care o are în presă, acesta reuşind să influenţeze agenda publică din trustul de presă pe care direct sau indirect l-a condus", a mai spus Stoica.
În replică, avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut că declaraţiile politice nu sunt protejate de caracterul calomniator. "
Sunt şi declaraţii că judecătorii îşi dau singuri salariile sau că prin hotărârile lor controlează Parlamentul. Nu ştiu cum le priviţi dumneavoastra pe acestea, dar când interlocutorul nu mai este o persoană politică, caracterul politic al declaraţiilor dispare", a spus în replică avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul