Avram: Am luptat contra corupţiei, i-am sfătuit pe arbitri să nu cadă pradă tentaţiilor
Vasile Avram a declarat, joi, în faţa instanţei, că el nu poate prezenta pericol social concret pentru ordinea publică, întrucât una dintre trăsăturile sale ca şef al CCA a fost aceea de a "lupta cu corupţia" şi de a sfătui arbitrii să nu cadă pradă tentaţiilor şi să returneze banii mituitorilor.
Avram: Am luptat contra corupţiei, i-am sfătuit pe arbitri să nu cadă pradă tentaţiilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti a luat, joi, în discuţie contestaţiile fostului şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea împotriva deciziei Tribunalul Bucureşti de arestare preventivă a lor în dosarul în care sunt acuzaţi de luare şi, respectiv, dare de mită.
Completul de trei judecători l-a audiat mai bine de o oră pe fostul şef al arbitrilor.
Avram s-a declarat nevinovat, arătând că nu a cerut niciodată nimănui foloase sau bani în vederea desemnării discreţionare a unor brigăzi de arbitri, cu atât mai mult de la omul de afaceri coinculpat în acest dosar, Sorin Ţerbea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Într-o scurtă autocaracterizare, Avram le-a arătat judecătorilor că nu poate reprezenta un pericol public şi social real, aşa cum susţin procurorii anticorupţie, din cauză că el a fost unul dintre cei care s-au străduit şi a făcut demersuri pentru eradicarea corupţiei din acest segment din sport, respectiv arbitrajul.
Avram a explicat completului de trei judecători al Curţii că în perioada cât a fost preşedintele CCA făcea frecvent adunări cu arbitrii şi îi sfătuia cum să se ferească de faptele de corupţie sau cum să nu cadă pradă tentaţiilor băneşti. Unul dintre îndemnurile pe care le dădea acestora, a arătat Avram, era acela ca cei care au căzut deja în capcana corupţiei să returneze mituitorilor banii "cât nu este prea târziu".
"Eu sunt pentru prima oară la instanţă şi nu am mai avut niciodată probleme cu legea. Nu am primit sau acceptat vreodată ceva de la Sorin Ţerbea. Nu am primit, acceptat, cerut sau oferit nimănui ceva pentru activitatea mea. Nu văd de unde caracterul de pericol public şi social. Cum pot eu să reprezint caracter public şi social când eu de exemplu am acţionat întotdeauna pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Le spuneam mereu arbitrilor când ne adunam să se ferească de persoane rău intenţionate sau care le spun că mă cunosc pe mine. Le spuneam că, dacă au luat, să se ducă să dea banii înapoi cât nu este prea târziu. Cum să spună DNA că eu prezint pericol?!", a arătat Avram.
În declaraţia sa, Avram a recunoscut relaţia de prietenie dintre el şi Ţerbea. Astfel, el a explicat că s-a dus la Târgu Mureş în ultimul moment, acesta fiind şi motivul pentru care a acceptat oferta prietenului său Ţerbea de a fi transportat cu elicopterul.
Întrebat dacă a avut o călătorie plăcută, Avram le-a arătat magistraţilor că nu oricine are această posibilitate, dar că nu a fost o plimbare "grozavă" din cauza fricii pe care a resimţit-o în timpul transportului cu elicopterul.
"Eu m-am pus pe bancheta din spate a elicopterului şi am tremurat până la Târgu Mureş. Eu cu căştile pe urechi, pilotul cu căştile pe urechi. Nu a discutat nimeni", a spus Avram, ceea ce l-a făcut pe un judecător să întrebe tăios de ce, dacă nu i-a "făcut bine" drumul către Târgu Mureş, nu a revenit cu trenul sau maşina, ci tot cu elicopterul pus la dispoziţie de Ţerbea.
Avram a spus doar că astfel de ocazii de a se plimba cu elicopterul sunt rare în viaţa oamenilor.
Curtea urmează să decidă vineri dacă admite sau nu recursul celor doi acuzaţi, arestaţi pentru fapte de corupţie.
Tribunalul Bucureşti a admis, duminică, cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea, instanţa emiţând mandate pentru 29 de zile. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel, care hotărăşte definitiv dacă cei doi răman în arest preventiv 29 de zile.
Sâmbătă, în urma unei percheziţii şi a unor audieri, preşedintele CCA, Vasile Avram, şi Sorin Ţerbea, apropiat al clubului FCM Târgu Mureş, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, pentru luare de mită şi, respectiv, dare de mită.
În acelaşi caz sunt cercetaţi, în stare de libertate, Nicolae Iacobescu şi Vasile Constantin Chiorean, persoane din anturajul omului de afaceri Sorin Ioan Ţerbea, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la luare şi la dare de mită.
Potrivit DNA, în 21 mai 2011, Vasile Avram, supervizor la meciul FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, din ultima etapă a campionatului trecut, ar fi primit de la Ţerbea, prin intermediari, suma de 19.000 de euro, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de formaţia mureşană în sezonul 2011/2012.
"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan", se arată într-un comunicat al DNA.
Sâmbătă, Avram şi Ţerbea au fost reţinuţi pentru 24 de ore. "Inculpaţilor Avram Vasile şi Ţerbea Sorin Ioan li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 24 septembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore. La data de 25 septembrie 2011, cei doi inculpaţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile."
Tot la sediul DNA au ajuns, sâmbătă după-amiază, arbitrul Andrei Chivulete şi preşedintele clubului de fotbal în sală City'us Târgu Mureş, omul de afaceri Sorin Ţerbea, apropiat al echipei de Liga I FCM Târgu Mureş şi membru în Comitetul Executiv al FRF. Andrei Chivulete, fiul fostului arbitru Florin Chivulete, a plecat de la DNA după aproape două ore.
Meciul FCM Targu Mureş - Universitatea Cluj, scor 0-2, în etapa a XXXIV-a a Ligii I, a fost arbitrat de Andrei Chivulete, care a fost prezent, sâmbătă, ca martor, la sediul DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO