- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baba: Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu poate fi aplicată, se referă la o cartă care nu mai există
Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş privind recunoaşterea de către Ministerul Educaţiei a Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) nu poate fi aplicată, întrucât face referire la un document care nu mai există, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru Cătălin Baba.
Baba: Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu poate fi aplicată, se referă la o cartă care nu mai există
"Carta universitară la care face referire decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu mai există. Nu se poate reveni la ceva care nu există", a explicat Cătălin Baba.
Altfel spus, potrivit lui Baba, UMF Târgu Mureş are în prezent, practic, o nouă Cartă, ulterioară celei care a făcut obiectul acţiunii în instanţă.
Cătălin Baba a precizat că Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului a avizat favorabil noua Cartă a UMF Targu Mureş în 3 aprilie, după ce documentul a fost aprobat în şedinţa Senatului Universitar din 15 martie, cu respectarea Legii educaţiei naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei a validat alegerile prin emiterea ordinului de confirmare în funcţia de rector a domnului profesor universitar doctor Leonard Azamfirei. Conform articolului 211 din Legea educaţiei naţionale, confirmarea rectorului se poate face numai după avizarea favorabilă a Cartei care reglementează procedurile de alegere a rectorului", a mai spus fostul ministru.
Anterior acestei avizări, conducerea UMF din Târgu Mureş anunţa, în 22 februarie, că a cerut în instanţă recunoaşterea Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.
La 28 martie, când se afla la conducerea Ministerului Educaţiei, Cătălin Baba declara că UMF Târgu Mureş trebuie să redacteze urgent Carta Universitară, recunoaşterea rectorului ales fiind o problemă juridică ce urma să fie discutată "zilele următoare".
Baba a mai spus, tot atunci, că după aprobarea Hotărârii de Guvern privind înviinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie a UMF Târgu Mureş, instituţia trebuie să redacteze urgent Carta pentru instituţia multiculturală. El a precizat că, dacă ar lua drept model documentul Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj, acest lucru s-ar putea încheia în şase ore.
Pe de altă parte, decizia de vineri a instanţei ar putea afecta poziţia rectorului Leonard Azamfirei, susţin surse universitare. "În condiţiile în care Leonard Azamfirei a fost confirmat având în vedere o cartă universitara asumată chiar de Senatul UMF Târgu Mureş, alta decât cea care a făcut obiectul litigiului, se naşte întrebarea dacă ordinul de confirmare în funcţia de rector mai este valabil? Chiar instanţa de judecată, la solicitarea UMF, validează o altă cartă universitară decât cea în baza căreia a fost confirmat Leonard Azamfirei. Mai mult, Ministerul Educaţiei va fi obligat să avizeze o cartă universitară fără Codul de etică, pentru că aceasta a fost o altă condiţie impusă de MECTS, potrivit Legii educaţiei naţionale", spun sursele citate.
Dată fiind situaţia actuală, afirmă aceleaşi surse, la UMF Târgu Mureş ar putea fi organizate alte alegeri.
Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei, a decis, vineri, Curtea de Apel Târgu Mureş, care a dat astfel dreptate conducerii UMF, în procesul în care a dat în judecată ministerul întrucât nu validase documentul adoptat de instituţie.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile de la comunicare.
Rectorul UMF din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că decizia instanţei privind Carta UMF nu are nicio legătură cu cea legată de suspendarea aplicării HG, însă ambele arată că acuzaţiile potrivit cărora conducerea universităţii nu respectă legea au fost fără obiect.
"Sunt două speţe distincte din punct de vedere juridic. Această ultimă hotărâre a Curţii de Apel Târgu Mureş confirmă legitimitatea a tot ce s-a întâmplat până acum în universitate, structura sa, aşa cum a fost stabilită de conducerea universităţii. Şi această sentinţă, şi cealaltă arată că toate acuzaţiile care s-au adus conducerii universităţii - că nu respectă Legea educaţiei - au fost fără obiect. Cred că e momentul să punem punct oricăror dispute şi să ne concentrăm pe ce contează în universitate: pe învăţământ, pe cercetare", a spus Azamfirei.
Rectorul UMF Târgu Mureş a apreciat că sentinţa de vineri a Curţii de Apel Târgu Mureş - care a obligat Ministerul Educaţiei să valideze Carta UMF Târgu Mureş şi să emită rezoluţie pozitivă privind avizul de legalitate asupra Cartei universitare - "va cântări" şi în ceea ce priveşte procesul de la Tribunalul Mureş, în care Asociaţia Maghiară de Pregătire Medicală şi Farmaceutică din România a reclamat UMF Târgu Mureş, tot pe tema Cartei universităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO