- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baby boom în România în pandemia de COVID-19, după luni de restricţii în care i-au ţinut pe oameni în case
- Estimările indică un adevărat „baby boom” în România, în următoarele luni.
- Numărul copiilor nou-născuţi ar putea trece în acest an de 200.000.
- Vârful naşterilor va fi atins în perioada iulie-august 2021.
Baby boom în România
Perioada de restricţii a dus la o creştere semnificativă a numărului de femei care aşteaptă un copil. În luna martie 2021, numărul nou-născuţilor a fost mai mare cu 1749 faţă de aceaşi lună din 2020, iar perspectivele indică un adevărat „baby boom” în următoarele luni, indică o analiză realizată de Frames & Amca Medical.
Potrivit celor mai noi date de la Institutul Naţional de Statistică, în luna martie 2021 s-a înregistrat naşterea a 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Medicii spun că asistăm la un fenomen în creştere, stimulat de condiţiile speciale din pandemie.
„Oamenii au stat mai mult în casă şi acest lucru i-a făcut să fie mai atenţi şi mai preocupaţi de viaţa de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorinţa de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirmă dr. Edu Antoine, conferenţiar universitar, de la clinica Amca Medical.
Potrivit datelor clinicii, numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală a crescut semnificativ în ultimele 4 luni. Şi alte clinici specializate au înregistrat date similare.
„Dorinţa de a rămâne înscărcinate le-a făcut pe multe femei să vină să afle cum stau cu sănătatea. Numărul vizitelor la medic a crescut de peste 3 ori, iar cel al sarcinilor confirmate a avansat cu peste 400% faţă de perioada dinainte de criză’’, arată un raport al clinicii.
Statisticile INS arată că sporul natural negativ a crescut în luna martie 2021 faţă de cel din luna martie 2020 (-16293 persoane în luna martie 2021, faţă de -10734 persoane în luna martie 2020).
2020 a fost anul cu cele mai puţine naşteri din 1967, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puţini ca în anul 2019.
Potrivit estimărilor Amca Medical, în 2021, numărul copiilor nou-născuţi ar putea trece de 200.000, cu un vârf de naşteri în perioada iulie-august 2021.
Potrivit clinicii, cele mai multe femei însărcinate în această perioadă provin din mediul urban, au vârste între 25-39 ani şi se află, în cele mai multe cazuri, la primul copil.
„Gravidele provin, în multe cazuri, din cupluri cu 7-8 ani de relaţie pentru care, cel puţin până acum, natalitatea nu a reprezentat o prioritate. Am avut şi multe femei aflate la al doilea copil, în special în jurul vârstei de 32-36 de ani. În cazul femeilor tinere, cu vârste de până în 25 de ani, natalitatea reprezintă încă un procent redus, cauzele având legătură cu statutul marital, cu condiţiile economice şi cu focusul pe job’’, arată statisticile.
Creşterea numărului femeilor însărcinate vine să confirme un fenomen anticipat în astfel de perioade. Nu numai în România se întâmplă acest lucru. Spre exemplu, Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de gravide din ultimii 5 ani. Potrivit datelor Serviciului Naţional din UK, încă din septembrie 2020 numărul vizitelor prenatale la clinicile specializate a crescut semnificativ (58.135 de rezervari) – cel mai mare număr pentru luna respectivă din 2015 şi în creştere cu 6,8% faţă de anul 2019.
Potrivit publicaţiei „La Stampa”, în perioadele de criză, cu puternice conotaţii sociale, oamenii devin mai atenţi la natalitate, îşi doresc mai mult să aibă un copil.
S-a întâmplat acest lucru, de exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, după tragedia de la WTC şi după tsunami-ul din 2004, din Oceanul Indian.
Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda clinicii Amca Medical, în perioada 12-20 februarie 2021, pe un eşantion de 350 de femei, 7 din 10 respondente au declarat că pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viaţă.
54% dintre femeile fără copii, chestionate în cadrul barometrului, afirmau că şi-ar dori să rămână însărcinate, chiar şi în condiţiile grele de pandemie. Numai 23% spuneau că nu iau în calcul o sarcină, iar restul au evitat să răspundă.
Potrivit raportului Amca Medical, dorinţa de a fi mamă începe, uşor dar sigur, să depăşească ca importanţă cariera, de a urma un stil de viaţă agitat, mai ales în mediile corporatiste.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO