- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.06.2012, 18:28)
- Livia Ispas , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BAC 2012 - Proba orală la limba română începe luni. Cum va decurge examenul
Examenul de bacalaureat începe luni, cu proba orală la limba şi literatura română, pentru care s-au înscris 200.000 de candidaţi, aceştia urmând să intre în sălile de examen de la ora 12.00. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare, pentru susţinerea probelor orale, care vor avea loc în liceele de provenienţă ale candidaţilor, s-au înscris peste 200.000 de elevi.
Urmărește
2870 afișări
BAC 2012 - Proba orală la limba română începe luni. Cum va decurge examenul (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Candidaţii care susţin proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română vor intra în sălile de examen începând de la ora 12.00, în ordinea afişată, respectând criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.
Începerea examenului a fost programată luni pentru ora 12.00 întrucât sălile de clasă trebuie pregătite după scrutinul electoral de duminică. Anul trecut, proba orală de limba română a început la ora 9.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Membrii comisiilor vor fi, începând cu ora 10.00, în centrele de examen, unde vor primi subiectele în format electronic. După ora 10.00, nicio persoană străină nu va mai putea intra în centrele de examen, a spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca.
În Capitală, pentru susţinerea probei orale la limba română au fost înscrişi aproximativ 23.000 candidaţi, dintre care 19.000 sunt din promoţia 2012, restul fiind din anii anteriori. Aceştia vor susţine proba orală la limba română în 109 centre de evaluare a competenţelor, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.
Aproape 3.000 de poliţişti, dintre care 2.246 de la ordine publică, 518 de la rutieră şi 170 de poliţişti judiciarişti, vor asigura măsurile de siguranţă în zona unităţilor de învăţământ şi a centrelor de examen. Aceştia vor patrula în special pe timpul plecării şi sosirii candidaţilor în liceele unde susţin examenul de bacalaureat.
Subiectele la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Acestea cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat, potrivit Ministerului Educaţiei.
După ce intră în sala de examen, candidaţii extrag un bilet şi primesc hârtie ştampilată pentru ciornă. Fiecare candidat va avea la dispoziţie 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10-15 minute.
În timpul examenului de bacalaureat 2012 candidaţii nu pot inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare. Candidaţii prinşi cu astfel de materiale vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei, indiferent dacă acestea au fost sau nu folosite.
Candidaţii care nu se prezintă la testele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu va fi exprimat prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă, respectiv mediu, avansat şi experimentat. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română va fi stabilit de comun acord de către cei doi profesori examinatori.
Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile de bacalaureat organizate în anii 2010 şi 2011 pot solicita recunoaşterea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi a probelor scrise susţinute în aceste sesiuni.
Proba orală la limba română de la prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 va avea loc luni, marţi şi miercuri. În perioada 13-15 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, candidaţii urmând să susţină proba la limbile croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană.
Evaluarea competenţelor digitale se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 25 şi 27 iunie.
Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep în 2 iulie cu testarea la limba şi literatura română. Candidaţi vor susţine în 3 iulie proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului şi în 6 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.
În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar în 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban