- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video BACALAUREAT 2018. Probele de Economie, Filosofie, Informatica, Logica şi argumentare, Sociologie şi Psihologie. Cum s-au descurcat elevii
Astăzi are loc ultima probă la BACALAUREAT 2017. Aici veţi găsi subiectele la Filosofie, Geografie, Informatica, Logica şi argumentare, Sociologie sau Psihologie.
La fel ca la celelalte probe, examenul de Bacalaureat 2018 începe la ora 9.00 dimineaţa, candidaţii având la dispoziţie trei ore de lucru, însă pot ieşi din sala de examen începând cu 10.30.
De la ora 13.00, în PLATOUL MEDIAFAX, rezolvăm Subiectele de la Geografie cu Bogdan Petre, profesor geografie la Colegiul National Gheorghe Lazar.
Subiectele vor fi publicate în timp real pe mediafax.ro, iar în jurul orei 15.00, subiectele şi baremele de corectare vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul lasă educația în urmă. Ce se întâmplă cu legile educației
-
Grindeanu respinge negocierile cu USR: Cum să faci coaliţie când ne atacă zilnic?
-
Ucraina foloseşte inteligenţa artificială în război. Milioane de ore de imagini video pentru antrenarea AI
-
Surse: Orban cere UE să-l aştepte pe Trump înainte de a extinde sancţiunile care vizează Rusia
Subiecte Sociologie Bacalaureat 2016:
Subiecte Logică Bacalaureat 2016:
AFIŞAREA PRIMELOR REZULTATE ALE EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2018
Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie, până la ora 12:00, fiind urmată de depunerea contestaţiilor între orele 12:00 şi 16:00.
Între 5 şi 8 iulie, vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afişate, atât la instituţiile de învăţământ, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.
Elevii care nu promovează examenul de Bacalaureat din prima sesiune pot să se înscrie în perioada 10-13 iulie pentru a doua sesiune de examen.
Sesiunea a doua va începe pe 20 august, cu proba la Limba şi Literatura Română, urmată, pe 21 august, de proba la Limba şi Literatura maternă, proba obligatorie de profil va avea loc pe 22 august, iar ultima probă este cea la alegere şi este susţinută pe 23 august.
În 2017, din totalul celor 39.451 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 29.856 de candidaţi, 19.201 din promoţia 2017 şi 10.655 din promoţiile anterioare. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, în 2017, rata finală de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 72,9%.
MODUL DE ORGANIZARE AL PROBELOR DE BAC
Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru,.
Pentru probele scrise la matematică şi geografie, elevii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Totodată, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Prin urmare, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.
MODUL DE EVALUARE AL LUCRĂRILOR
Ca şi la Evaluarea Naţională, lucrările vor fi evaluate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.
În urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.
CALENDARUL EXAMENELOR LA BACALAUREAT 2018
25 iunie: Limba şi literatura română (proba Ea) – proba scrisă
26 iunie: Limba şi literatura maternă (proba Eb) – proba scrisă
27 iunie: Proba obligatorie a profilului - Istorie sau Matematică (proba Ec) – proba scrisă
28 iunie: Proba la alegere a profilului şi specializării - Geografie, Biologie, Fizică, Logică, Economie, Chimie, Psihologie, Filosofie, Sociologie sau Informatică (proba Ed) – proba scrisă
4 iulie: Afişarea primelor rezultate ale Bacalaureatului 2018 (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor pentru oricare dintre probele scrise (limba şi literatura română / limba şi literatura maternă / proba obligatorie a profilului / proba la alegere a profilului şi specializării). Contestaţiile la BAC 2018 se pot depune între orele 12:00 – 16:00 la centrele unde a avut loc examinarea candidaţilor.
5-8 iulie: Rezolvarea contestaţiilor.
9 iulie: Afişarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului 2018
Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
AFIŞARE REZULTATE ŞI CÂND SE POT DEPUNE CONTESTAŢII LA BAC 2018
Afişarea primelor rezultate la examenulul de Bacalaureat este prevăzută pentru data de 4 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00-16:00. Rezultatele finale ale examenului de Balaureat 2018 vor fi făcute publice pe 10 iulie.
Pentru a fi declarat promovat la examenul de BAC 2018, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, el trebuie să fi susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. În plus, el trebuie să aibă minimum nota 5 la fiecare dintre probele Bacalaureatului, iar media finală trebuie să fie cel puţin 6.
REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2018
În urma simulării probelor scrise de la simularea examenului de bacalaureat 2018, ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea, respectiv de 6 şi peste 6, a fost de 39,55%, adică 43.800 de elevi din 110.752 de elevi prezenţi, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
"În urma simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale în perioada 19-22 martie 2018, situaţia statistică generată de rezultatele înregistrate relevă că ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea (6 şi peste 6) este de 39,55% (43.800 de elevi din 110.752 de elevi prezenţi). Rezultatul este superior celui înregistrat anul trecut (38,23%). Datele prezentate în acest comunicat nu sunt finale, centralizarea lor fiind realizată în proporţie de 99,9%", s-a arătat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, remis vineri seară MEDIAFAX.
Pe probe, situaţia cumulată a notelor mai mari sau egale cu 5 a fost următoarea:
67,7% în 2018 la proba E) a) - Limba şi literatura română (59,4% în 2017)
75,8% în 2018 la proba E) b) - Limba şi literatura maternă (74,1% în 2017)
48,8% în 2018 la proba obligatorie a profilului E) c) - Matematică sau Istorie (real / uman) (52,1% în 2017)
La proba la alegere a profilului E) d), susţinută doar de elevii claselor a XII-a (Geografie, Biologie, Fizică, Logică, Economie, Chimie, Psihologie, Filosofie, Sociologie sau Informatică), rata notelor peste 5 a fost de 81% (superioară cu 21 de procente faţă de anul trecut - 60,4%).
În 6 judeţe, rata de promovare la clasa a XII-a a depăşit 45%: Hunedoara (45,3%), Brăila (46,1), Alba (47,3%), Galaţi (48,7%), Cluj (49,8%) şi Iaşi (50,2%).
Procente reduse de promovare la simularea examenului de BAC 2018 s-au înregistrat în judeţele Călăraşi (25,6%), Giurgiu (25,2%) şi Ilfov (22%).
UPDATE: Subiectele si baremul pentru prima probă a Bacalaureatului, Limba şi literatura română, sunt disponibile aici.
UPDATE: Modul de rezolvare al subiectelor la Limba şi Literatura Română este disponibil aici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO