- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.09.2012, 17:01)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BACALAUREATUL PROFESIONAL, un ajutor pentru absolvenţii care nu vor să meargă la facultate
Bacalaureatul profesional, care va fi susţinut din 2013, poate fi considerat un ajutor pentru absolvenţii de liceu care nu vor neapărat să se facă ingineri, medici sau economişti, dar îşi doresc să devină buni meseriaşi, însă angajatorii le cer să facă dovada promovării unui examen serios.
Urmărește
1309 afișări
Bacalaureatul profesional, un ajutor pentru absolvenţii care nu vor să meargă la facultate (Imagine: Ciprian Sterian/Arhiva Mediafax Foto)
"Chiar nu pot concura cu un coleg care a absolvit profilul real. Nu am făcut atâtea ore ca el şi nici nu avem aceeaşi programă", mărturisea Ioan Nicolae, după ce a picat pentru a treia oară bacalaureatul.
Adus în discuţie de ministrul Ecaterina Andronescu şi aprobat, miercuri, de Comisia de educaţie din Senat, bacalaureatul profesional nu este o invenţie românească. Acest examen există şi în Franţa, şi în Anglia, şi în Germania.
Practic, autorităţile trebuiau să hotărască doar ce vor de la tineri. Să îi pice pe capete la bacalaureat, mărind numărul şomerilor şi încercând să demonstreze cât de nepregătiţi sunt absolvenţii de liceu de astăzi. Sau să îi formeze pe rute apropiate puterilor şi opţiunile lor, dându-le posibilitatea să susţină un bacalaureat adaptat pregătirii şi care să le permită integrarea pe piaţa forţei de muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Profesorul de biologie Alexandru Croitoru, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" salută decizia Ministerului Educaţiei legată de bacalaureatul profesional.
"Dacă elevii au nevoie de cultură generală, atunci, foarte bine: vor da bacalaureat la disicplinele cheie română, matematică, ştiinţe. Nu îi pot cere unui elev care urmează ruta profesională să facă analize similare celor din colegiu. Pe diploma absolvenţilor va scrie calificarea aferentă rutei pe care au urmat-o. Apoi, este nedrept să-i pui să susţină acelaşi bacalaureat dacă ei au alte programe şi alt număr de ore pe disciplinele comune", spune Croitoru.
După 1989, bacalaureatul a suferit numeroase modificări, cele mai multe introduse din mers, parcă pentru a bulversa şi mai mult un sistem oricum instabil.
Astfel, au fost perioade când tinerii susţineau examenul la şase materii, acestea fiind diferite pentru profiulul uman şi pentru cel real. Apoi, s-a trecut la trei discipline, dar tot în funcţie de profil, iar în ultimii ani, la cinci, respectiv patru materii.
Regândirea structurii bacalaureatului se dovedeşte absolut obligatorie dat fiind dezastrul de la acest examen din ultimii doi ani, când mai mult de jumătate dintre candidaţi nu au promovat.
În doi ani, s-au "pierdut", astfel, aproape 200.000 de tineri respinşi la bacalaureat, consecinţele induse la nivelul socio-economic fiind inevitabile.
În aceste condiţii, de anul viitor, vor fi două examene de bacalaureat. Cel tradiţional, tot cu probele susţinute în 2009, 2010 şi 2011, şi cel profesional, pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii, a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Introducerea bacalaureatului profesional a fost motivată şi de faptul că, uzual, angajatorii le reproşează tinerilor care vin să se angajeze fără să fi luat Bacalaureatul că nu au o diplomă.
"Această diplomă, pentru cei care merg spre piaţa muncii, le conferă, într-un fel, o finalitate a liceului şi diploma pe care o iau prin acest bacalaureat profesional le atestă competenţele. În plus, prin conţinut, această formă de bacalaureat adaugă la competenţele pe care elevul le câştigă în timpul anilor de liceu", a mai spus Andronescu.
Bacalaureat profesional va conţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Ministrul Educaţiei a precizat că legea dă dreptul oricărui absolvent, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, să dea acest examen, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.
"Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o formă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii", a mai spus Andronescu.
Ministrul a mai arătat că probele din examenul de bacalaureat profesional vor fi aşezate, cronologic, înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.
"Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional, şi la bacalaureatul profesional. Dacă elevul alege o formă sau alta, este opţiunea lui şi a familiei lui. Nu este o decizie a şcolii, a Ministerului Educaţiei sau a inspectoratului. Dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior", a arătat ministrul Educaţiei.
Aşadar, din 2013, o nouă schimbare majoră în privinţa bacalaureatului. Dacă efectele acesteia vor fi cele dorite, se speră că modificarea va fi şi ultima.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: COMENTARIU: Abrambureala naţională
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:09
Hipopotam pigmeu „incredibil de rar” născut la grădina zoologică din Edinburgh
-
astăzi, 17:06
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse