BACALAUREATUL PROFESIONAL - Universităţi private: Examenul este un progres care nu ne satisface pe deplin

Preşedintele Uniunii Universităţilor Private Acreditate din România (UUPAR), Aurel Ardelean, a afirmat că introducerea bacalaureatului profesional este un progres care nu satisface pe deplin mediul academic pentru că reduce considerabil accesul în învăţământul superior al absolvenţilor.

Urmărește
545 afișări
Imaginea articolului BACALAUREATUL PROFESIONAL - Universităţi private: Examenul este un progres care nu ne satisface pe deplin

Conducerea UUPAR: Bacalaureatul profesional, un progres care nu ne satisface pe deplin (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Preşedintele UUPAR, Aurel Ardelean, a declarat vineri că susţine ideea introducerii bacalaureatului profesional, doar că proiectul actual ar trebui să sufere unele modificări, pentru înlesnirea accesului spre învăţământul universitar.

Ardelean, care este preşedintele Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, a afirmat că "este un pas înainte propunerea doamnei ministru Andronescu de introducere a bacalaureatului profesional".

"Apreciem acest demers pe care Senatul l-a aprobat în cadrul Comisiei, dar nu ne satiface pe deplin întrucât bacalaureatul profesional reduce accesul spre bacalaureatul naţional. Absolvenţii vor trebui să parcurgă o perioadă de examene, de diferenţe. Este necesar ca un număr mai mare de elevi cuprinşi în bacalaureatul profesional să poată să aibă acces spre învăţământul academic, asta ar fi o soluţie mult mai realistă", a declarat Ardelean.

Conform sursei citate, propunerea ministrului Ecaterina Andronescu "este un progres faţă de bacalaureatul din ultimii doi ani, care a redus considerabil accesul spre învăţământul superior".

Preşedintele UUPAR spune că forma adoptată de Senat "mai are nevoie de corecţii" întrucât "piaţa muncii nu ar putea prelua numărul mare de absolvenţi ai liceelor cu statut de şcoli profesionale", iar învăţământul superior le-ar oferi unora dintre ei şansa să se reprofileze.

Comisia de educaţie din Senat a aprobat, miercuri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional.

Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, comună tuturor liceenilor.

Andronescu spunea, sâmbătă, după şedinţa de Guvern, că bacalaureatul de anul viitor va fi probabil diferenţiat, iar liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii, pot da bacalaureatul profesional, care va fi o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.

Ministrul Educaţiei afirma că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi directori de şcoală, precum şi cu reprezentanţi ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici