Bacău: Şase case şi o şcoală din comuna Zemeş vor fi dezafectate, în urma exploziei din decembrie
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă întrunit, marţi, la Prefectura Bacău a decis dezafectarea a şase case şi a unei şcoli din comuna Zemeş până la sfârşitul lunii februarie, după ce un raport arăta că zona prezintă risc de explozii, documentul fiind întocmit în urma deflagraţiei din decembrie 2010.
Potrivit prefectului judeţului Bacău, Constantin Scripăţ, în cel mai scurt timp vor fi evacuate toate bunurile din cele şase locuinţe şi din şcoală, urmând să fie demontate uşile şi ferestrele în scopul evitării producerii acumulărilor de gaze în spaţii închise, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În locul acestora, vor fi montate gratii, după care zona va fi delimitată şi vor fi dispuse panouri de atenţionare privind interzicerea accesului în zonă, a precizat Scripăţ.
Constantin Scripăţ a cerut constituirea unei comisii care să negocieze cu sinistraţii şi care să preia doleanţele oamenilor.
"Pe situaţii de urgenţă de obicei se construiesc case după un proiect stabilit, se construiesc case modeste. Noi nu ne putem permite să le oferim despăgubirile pe care ei le cer. Noi le putem oferi ajutoare financiare sau materiale", a mai spus prefectul judeţului Bacău.
Totodată, primarul din comuna Zemeş, Ioan Şelaru, a spus că problema cea mai mare o reprezintă identificarea unor terenuri care să permită construirea altor locuinţe pentru familiile sinistrate.
"Toate terenurile pe care le-am găsit până acum nu respectă normativele în vigoare privind distanţa dintre sondele de extracţie şi suprafaţa de construit. Mai mult, din discuţiile purtate cu oamenii, aceştia nu acceptă în schimb altceva decât au avut", a spus Şelaru.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău a decis, în şedinţa de marţi, acordarea a 19.000 de lei din disponibilul existent la nivelul Prefecturii, din donaţii ale unor persoane fizice şi juridice, pentru ajutorarea familiilor afectate de explozia din decembrie 2010.
Prezenţi la şedinţă, reprezentanţii Petrom au apreciat că singura soluţie pentru siguranţa oamenilor rămâne evacuarea.
"Esenţa raportului rămâne că ceea ce s-a petrecut la Zemeş este un fenomen natural. Este vorba de infiltraţii de gaze. Fenomenul are o vechime considerabilă în timp. Este vorba de sute de ani. S-au descoperit urme că încă din Evul Mediu oamenii locului au forat puţuri pentru extragerea zăcământului. Din nefericire, nu au putut fi găsite soluţii pentru oprirea acestei migraţii de gaze din adâncime spre suprafaţă. Singura soluţie rămâne evacuarea", a declarat Constantin Constantinescu, director Petrom Moineşti.
Specialiştii Institutului de Petrol şi Gaze Ploieşti au întocmit un raport, în urma exploziei din localitatea Zemeş, din decembrie 2010, în care se recomadă evacuarea populaţiei din acea zonă, întrucât zona prezintă risc de producere a deflagraţiilor accidentale.
În decembrie 2010, o casă din localitatea Zemeş, judeţul Bacău, a explodat din cauza unor acumulări de gaze, autorităţile locale luând atunci decizia închiderii şcolii din comună întrucât lucrătorii E.ON Gaz au depistat valori mari ale concentraţiei de gaz în zonă.
În urma deflagraţiei, două persoane au fost rănite, fiind transportate la spital.
Ulterior, 27 de persoane din şase case aflate în zona în care s-a produs explozia au fost evacuate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO