Baconschi: 735 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la MAE, că în urma operaţiunii de evacuare din Libia au fost repatriaţi 735 de cetăţeni români, fiind de asemenea ajutaţi să părăsească teritoriul libian mai mulţi străini, printre care ambasadorul din Sierra Leone şi familia acestuia.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Baconschi: 735 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia

Baconschi: 735 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vin în faţa dumneavoastră după mai mult de 10 zile de eforturi complexe, în care ne-am concentrat asupra acestei operaţiuni de evacuare în siguranţă a 735 de cetăţeni români din Libia", a spus Baconschi.

El a precizat că ultimul grup de români, format din circa 30 de persoane, a sosit la Bucureşti joi dimineaţă, pe ruta Tripoli-Istanbul, cu o cursă Turkish Airlines.

Ministrul a explicat că, pe lângă cetăţenii români, au fost de asemenea evacuaţi din Libia "72 de cetăţeni din state membre (UE, n.red.), plus 7 cetăţeni americani, 3 canadieni, 8 ucraineni, un rus, precum şi pe ambasadorul din Sierra Leone la Tripoli, împreună cu familia sa, 3 sârbi şi un libian, un copil cu părinţi care au cetăţenie libiană".

"Toată această operaţiune care ne-a solicitat atenţia non-stop, timp de 10 zile, a pornit luni 21 februaruie, când, aflându-mă la Bruxelles, am constatat că nu va fi organizată o operaţiune coordonată de evacuare la nivelul UE şi că trebuie prin urmare să luăm de urgenţă măsuri la nivel naţional. (...) Răsplata noastră este că toţi aceşti compatrioţi sunt astăzi în siguranţă", a spus el.

Ministrul a adăugat că MAE a acţionat pe mai multe paliere.

"Primul este consolidarea reţelei consulare. Astfel, pe 21 februarie, a devenit operaţională celula de criză pentru situaţia din Libia, în cadrul Departamentului Consular. Această celulă a funcţionat 24 din 24 şi a permis asigurarea legăturilor cu cetăţenii români, cu familiile acestora", a spus Baconschi.

El a menţionat că, la rândul său, consulul român la Tripoli a coordonat o celulă de evacuare instituită pe aeroportul din capitala libiană pe toată perioada crizei şi, în afară de spirjinul acordat cetăţenilor români, a oferit sprijin logistic şi altor cetăţeni europeni.

"Pe 23 februarie, am trimis urgent doi consuli pentru a consolida colectivul de la Tripoli, pe 24 februarie am trimis la aeroportul Luca din La Valetta, Malta, 3 funcţionari consulari din cadrul Secţiei consulare a Ambasadei României în Italia, în vederea acordării de asistenţă umanitară şi consulară celor care urmau să fie evacuaţi, inclusiv prin eliberarea de titluri de călătorie", a spus Baconschi.

Ministrul a reamintit că MAE a organizat şi menţinut la nivel operaţional singurul punct de informare şi asistenţă al unui stat membru UE, având ca obiectiv preluarea pentru repatriere a românilor şi a altor europeni din La Valetta.

"La 27 februarie, am trimis un alt funcţionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea evuacării pe cale terestră, prin trecerea frontierei libiano-tunisiană, astfel încât pe 28 februarie un grup de 79 de români de la Gadamesh a putut fi evacuat", a spus el.

Ministrul a explicat că un al doilea palier de acţiune a fost reprezentat de "menţinerea dialogului" cu celelalte capitale.

"MAE a dispus instituirea prezenţelor consulare permanente la aeroporturile din Tripoli şi La Valetta şi a coordonat un mod integrat de acţiune la nivelul tuturor ambasadelor din regiune - Tripoli, Alger, Cairo, Tunis, Roma", a explicat ministrul.

El a spus că acţiunea a fost corelată prin demersuri paralele făcute prin ambasadele României de la Londra, Ankara, Moscova, Sofia, Paris, Berlin şi Bruxelles.

"Departamentul Consular din cadrul MAE a menţinut permanent legătura cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate la Bucureşti cu privire la preluarea propriilor cetăţeni evacuaţi de către autorităţile române din Libia", a precizat ministrul.

Teodor Baconschi a ţinut să le mulţumească mai multor colegi din Guvern pentru sprijinul acordat, nominalizându-i pe ministrul Apărării Gabriel Oprea, pe ministrul de Interne Traian Igaş, precum şi instituţii ca Oficiul Român pentru Migrări, IGSU şi Poliţia de Frontieră.

Potrivit datelor MAE, prezentate cu ocazia conferinţei de presă a ministrului, începând din 21 martie au fost realizate 15 operaţiuni de repatriere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici