Baconschi: Sper să inaugurăm la Bucureşti, în 2-3 ani, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste

Ministrul de Externe, Teodor Baconshi, susţine, într-o postare pe site-ul Fundaţiei Creştin-Democrate pe tema zilei de 23 august, că îşi doreşte ca, într-un an sau doi, să fie posibilă comemorarea victimelor comunismului prin inaugurarea Muzeului Naţional al Dictaturii Comuniste în Bucureşti.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Sper să inaugurăm la Bucureşti, în 2-3 ani, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste

Baconschi: Sper să inaugurăm la Bucureşti, în 2-3 ani, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste (Imagine: Theordor Pana/Mediafax Foto)

"Istoria este expertă în ironii. În timp ce pe la noi unii regretă, pradă nostalgiilor vinovate, defilările comuniste de pe 23 august, Europa comemorează astăzi memoria victimelor stalinismului şi nazismului. Veţi observa uşor dublul amalgam: pe de o parte, confiscarea de către comunişti a unei zile al cărei actor principal a fost Regele Mihai - deturnare clasică pentru ideologii minciunii ca mod de a face politică. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a instituit - abia în 2009! - o zi în care ne delimităm, precauţi, doar de Stalin, nu şi de predecesorii şi urmaşii lui sovietici, sau de nenumăraţii lor emuli de pe întreg mapamondul, unii încă în funcţie", scrie Baconschi.

Conform acestuia, "în ciuda pudibonderiei europene, menite să menajeze sensibilităţile comuniştilor, troţkiştilor şi altor stângişti, (...) se cuvine să salutăm această coincidenţă de date şi să marcăm această zi europeană antitotalitară".

"Ar fi o bună ocazie de pedagogie naţională şi de cult al memoriei victimelor comunismului ca în 23 august să evocăm prin filme, simpozioane, emisiuni la televizor, depuneri de jerbe la Sighet sau la Piteşti amintirea însângerată a comunismului", scrie ministrul.

Baconschi afirmă că fără memorie, suntem condamnaţi la nostalgii tâmpe, la recidive istorice şi la un viitor îngrijorător.

"Memoria, însă, nu poate funcţiona fără simboluri, date, personalităţi şi locuri emblematice. Singura cură a amneziei colective este instituirea de locuri ale memoriei. În acest sens, am propus şi susţin cu toate puterile înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Dictaturii Comuniste la Bucureşti, care să se alăture memorialului de la Sighet şi, sper, altora care vor urma. Sunt convins că toate energiile anticomuniste vor sprijini acest proiect, care vine oricum destul de târziu. Îmi doresc ca într-un an sau doi să putem comemora victimele comunismului inaugurând, în capitala ţării, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste", afirmă Teodor Baconschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici