Baconschi vrea ca românii din ţări cu potenţial de instabilitate să-şi anunţe prezenţa la ambasade
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că, în urma experienţei evacuării românilor din Libia, se gândeşte la o modificare legislativă astfel încât cetăţenii români să îşi declare la ambasadă datele de contact pentru o eventuală evacuare dar şi la crearea unei "săli a hărţilor" la MAE.
"Mă gândesc cum să modificăm legislaţia primară astfel încât cetăţenii români aflaţi în ţări cu potenţial de instabilitate politică sau de risc pentru securitatea lor să-şi anunţe din timp prezenţa la ambasadele României, pentru că toată munca noastră a fost extrem îngreunată de faptul că nu aveam deja constituit un registru unic al cetăţenilor români aflaţi deja în Libia", a spus Baconschi.
Ministrul a precizat că multe alte state europene fac aşa ceva, cetăţenii lor ajunşi sau stabiliţi într-o anumită ţară comunicând ambasadei coordonatele lor astfel încât în situaţii de criză să poată fi găsiţi fără eforturi.
Ministrul a mai spus că în urma experienţei pe care a căpătat-o prin evacuarea românilor din Libia, a decis constituirea unei "săli a hărţilor în MAE". "Voi cere tuturor misiunilor noastre să trimită o hartă administrativă şi politică a ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a avea o bază de date serioasă cu privire la drumurile de acces şi toate informaţiile necesare în asemenea situaţii de criză", a spus Baconschi, explicând că în unele cazuri evacuarea de grupuri de români din Libia a fost îngreunată şi de absenţa informaţiilor despre drumurile care leagă diferite zone.
"Am cerut Departamentului de Planificare Politică să facă o proiecţie astfel încât să fim pregătiţi în cazul în care mişcări similare care duc la anarhie, război civil sau, în orice caz, la necesitatea de a evacua în grabă cetăţeni români să avem o imagine de ansamblu, proiectivă, astfel încât să putem activa, dacă va fi cazul, întregul mecanism, pornind de la o informare preliminară sistematizată", a spus ministrul.
El a adăugat că în prezent MAE monitorizează preventiv întreaga regiune dar nu a dorit să nominalizeze din motive politico-diplomatice niciun stat anume în care ar putea avea loc mişcări de genul celor din Libia, Tunisia sau Egipt.
Ministrul a ţinut să le mulţumească angajaţilor MAE implicaţi în operaţiunea de evacuare. "Toată lumea a muncit, au fost zeci de oameni care nu au mai avut un program de funcţionar, de la 9 la 5, ci au stat în foc continuu şi au demonstrat că statul român are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii", a spus ministrul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO