Badea: Doar 3 din 355 de directori au ales funcţia de partid în locul celei de manager de şcoală
Doar trei directori din cei 355 care au funcţii de conducere într-un partid au optat pentru a rămâne preşedinte sau vicepreşedinte de partid, restul de 352 alegând funcţia de manager de unitate şcolară, a declarat, luni, secretarul de stat în MECTS Oana Badea.
"Legea Educaţiei naţionale nu mai permite politizarea şcolilor. Începând de astăzi, putem spune că se infirmă minciuna, atât de fluturată pe durata dezbaterilor, potrivit căreia prin Legea Educaţiei naţionale se va accentua politizarea şcolii. Din cei 9.506 de directori şi directori adjuncţi, 355 deţineau funcţii de preşedinte şi vicepreşedinte de partid. Dintre aceştia, doar trei au ales funcţia de partid, ei fiind din judeţele Alba, Braşov şi Tulcea, restul de 352 optând pentru funcţia de manager la o unitate de învăţământ", a spus Oana Badea.
Aceasta a precizat că legea elimină orice tentativă de politizare a unităţilor de învăţământ, încercarea de politizare a şcoli apărând înainte de noua lege, mai ales în zona resurselor finanaciare, pe fluxurile de bani.
"Tentativa de politizare putea apărea acolo unde era vorba de resurse financiare, de alocarea acestora. Nu putem să negăm că au existat anumite probleme în aceste zone. Or, textul legii, prevede transparenţa utilizării banilor. Banii vin de la bugetul de stat către unităţile de învăţământ", a susţinut Badea.
Potrivit acesteia, inspectoratele şcolare judeţene au fost decuplate din aceste fluxuri de bani rolul lor fiind acela de a asigura calitatea actului educaţional şi monitorizarea procesului de învăţământ.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că situaţia directorilor de şcoli care nu vor alege, în termenul stabilit, între cariera din învăţământ şi funcţia politică va fi decisă de ANI.
"De la data de 25 februarie, starea de incompatibiliatte îşi produce efectul şi singura instituţie în România care se ocupă cu acest subiect este ANI. Pentru cei care nu au decis, ANI stabileşte care sunt măsurile, nu suntem noi, MECTS, organul abilitat. Noi am stabilit în legea noastră că este nevoie să diferenţiem statutul de manager de şcoală de cel de preşedinte sau vicepreşedinte de partid. Mie mi se pare un act de moralitate, iar dacă doreşti să nu te delimitezi deja există o instituţie care se va pronunţa şi va decide măsurile ce vor fi luate", a afirmat Oana Badea.
Directorii şi directorii adjuncţi de şcoli şi licee cu funcţii de conducere politice (preşedinte sau vicepreşedinte de organizaţie) au putut opta pentru una din aceste calităţi până vineri. Pentru a alege între aceste funcţii, directorii şi directorii adjuncţi au avut la dispoziţie 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în 9 februarie, a Legii Educaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO