Proiectul de hotărâre privind reglementarea „graffiti” în Bucureşti a fost postat pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, fiind supus dezbaterii publice până în 4 noiembrie..
Proiectul a fost iniţiat în condiţiile în care „în lipsa unor reglementări concrete, graffiti a devenit un fenomen în municipiul Bucureşti„.
„Acesta este făcut fără consimţământul proprietarului, fiind astfel îndeplinite condiţiile de vandalism. Sunt afectate construcţii de valoare istorică, garduri, pasaje, staţii de metrou, cabine telefonice şi alte suprafeţe publice sau priviate, generând disconfort pentru populaţie şi aducând în acelaşi timp atingere imaginii urbanistice şi valorii istorice a municipiului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Potrivit proiectului, „se interzice graffiti în Bucureşti, fără acordul proprietarului, indiferent de forma de proprietate„.
Sunt exceptate de la această regulă spaţiile special amenajate în acest scop în parcurile şi grădinile publice aflate în administrarea instituţiilor de sub autoritatea CGMB sau a consiliilor locale ale sectoarelor 1-6.
Administratorii acestor spaţii trebuie să identifice, în termen de 30 de zile, de la adoptarea acestui proiect „zonele în care se pot manifesta persoanele cu aptitudini în domeniu”.
De asemenea, primarii sectoarelor bucureştene pot identifica şi administra şi alte suprafeţe publice sau private destinate aceluiaşi scop în funcţie de nivelul solicitărilor.
Nerespectarea acestor prevederi sunt sancţionate atât contravenţional, cât şi penal, în funcţie de situaţie.