Bani, mâncare, alcool, parfum sau revizie la maşină, mită pentru prim-procurorul de la Sibiu
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Nicuşor Florin Apostu, este acuzat de procurorii DNA că ar fi comis peste zece fapte penale în trei luni, majoritatea infracţiuni de trafic de influenţă şi luare de mită, el primind bani, mâncare, alcool, un parfum sau o revizie gratis.
Bani, mâncare, alcool, parfum sau revizie la maşină, mită pentru prim-procurorul de la Sibiu (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
Într-un comunicat de vineri seară, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că Apostu, pe care procurorii anticorupţie au vrut să-l reţină însă instanţa nu a admis cererea, este acuzat de opt infracţiuni de luare de mită, două de trafic de influenţă, instigare la fals intelectual, două fapte de reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de favorizarea infractorului.
Co-inculpatul din acest dosar, ofiţerul SRI Tiberiu Narcis Popescu, este acuzat de trei infracţiuni de dare de mită, de complicitate la reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de complicitate la favorizarea infractorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Procurorii anticorupţie susţin că, în 2 august, iar apoi în zilele următoare, până în septembrie, Apostu a promis că va interveni pe lângă procurorul general al României pentru a-l determina să promoveze un recurs în interesul legii, în avantajul unui om de afaceri local. În schimbul promisiunii, Apostu a primit o revizie gratuită la limuzina pe care o foloseşte, cumpărată în leasing de la o firmă a acelui om de afaceri şi plătită de o a treia firmă a acestuia.
În 5 şi 19 august 2010, Apostu a primit de la co-inculpatul Popescu Tiberiu Narcis "suma de 400 euro şi un parfum", pentru a rezolva favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru mai multe infracţiuni rutiere. În acest sens, susţin procurorii DNA, Apostu "a sustras de la dosar mai multe documente şi declaraţii, pe care le-a înlocuit cu altele falsificate, soluţionând dosarul în numele unui procuror subordonat într-o manieră favorabilă persoanei cercetate".
În 10 şi 16 august, Apostu "a primit de la o persoană produse alimentare, respectiv a cerut 2.000 - 3.000 de euro", pentru ca în schimbul banilor să soluţioneze "favorabil" două dosare penale pentru infracţiuni rutiere.
În 24 august, Apostu "a determinat o persoană din conducerea Poliţiei Rutiere Sibiu" să completeze în fals o adeverinţă pentru ca unui inculpat prins conducând cu permisul anulat să i se prelungească dreptul de a conduce.
În 28 august, "în schimbul primirii unui plic cu bani de la un intermediar", Apostu "a promis să rezolve favorabil un număr de două dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu privind unele persoane cercetate pentru infracţiuni rutiere".
În perioada august - septembrie, Apostu, susţin procurorii, a primit "băuturi alcoolice" de la o persoană, pentru a interveni pe lângă judecători de la Judecătoria Sibiu "pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar civil".
În 27 septembrie, Apostu "a acceptat să primească" de la inculpatul Popescu "o sumă de bani, iniţial neprecizată", pentru ca, în schimb, un inculpat cercetat pentru ucidere din culpă să beneficieze de o soluţie cât mai favorabilă.
În 5 octombrie, Apostu "i-a solicitat unei persoane, administrator al firmei care deţinea leasing-ul autoturismului folosit de inculpat", să intervină pe lângă un funcţionar public de la Administraţiei Finanţelor Publice Sibiu în favoarea unei persoane, pentru ca aceasta să primească o rambursare de TVA. "În contraprestaţie, Apostu i-a trimis funcţionarului public, prin intermediul administratorului respectiv, o plângere care ar fi putut constitui act de sesizare pentru un dosar penal pe numele funcţionarului, plângere pe care procurorul şef nu o înregistrase în evidenţele penale", scriu procurorii DNA în comunicatul citat.
La începutul lunii octombrie, Apostu, "în înţelegere cu inculpatul Popescu Tiberiu Narcis", a decis să deschidă un dosar penal pe numele unei persoane pentru a o determina pe aceasta să achite unui prieten comun de-ai celor doi "o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu era supusă executării silite".
"Inculpaţii au stabilit ca, după plata creanţei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20 la sută din valoarea sumei recuperate", scriu procurorii DNA.
În cursul lunii octombrie 2010, "în schimbul remiterii unei sume de bani în valută în biroul sau", Apostu "a lăsat să se înţeleagă" că va soluţiona favorabil un dosar penal privindu-l pe mituitor, dosar care la acel moment se afla în curs de anchetă la un poliţist sibian.
Procurorii DNA au cerut avizul CSM pentru reţinerea lui Apostu, l-au primit şi l-au reţinut pe acesta pentru 24 de ore. Cu un nou aviz al CSM, procurorii anticorupţie au cerut arestarea pentru 29 de zile a procurorului sibian, însă instanţa a respins cererea, impunându-i celui cercetat să nu părăsească ţara. Procurorii DNA au făcut recurs.
În acelaşi dosar, alături de Apostu a fost reţinut şi Tiberiu Popescu, ofiţer al Serviciului Român de Informaţii. Instanţa nu a fost de acord cu arestarea nici în privinţa acestuia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO