Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că va interveni la ministrul Boagiu şi la şeful ANAF într-o problemă. VEZI STENOGRAMELE

Senatorul PDL Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu în noiembrie 2010 că va interveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "într-o problemă", iar o lună mai târziu a intervenit "pe lângă un ministru", pentru păstrarea în funcţie a fostului director al DSV Constanţa.

Urmărește
867 afișări
Imaginea articolului Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că va interveni la ministrul Boagiu şi la şeful ANAF într-o problemă. VEZI STENOGRAMELE

Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că va interveni la ministrul Boagiu şi la şeful ANAF într-o problemă (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Mircea Banias i-a mai promis lui Eugen Bogatu că intervine şi la şeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, potrivit motivării instanţei supreme.

Potrivit motivării decizie instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, în 24 noiembrie 2010, senatorul Banias i-a promis lui Eugen Bogatu la cererea expresă a acestuia, că va interveni într-o problemă pe lângă ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

În document se mai arată că "la data de 3 decembrie 2010 inculpatul Banias Mircea Marius a intervenit pe lângă un ministru pentru a-l păstra în funcţie pe fostul director de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Constanţa". Sirecţiile sanitar-veterinare sunt în subordinea Ministerului Agriculturii.

Prezentăm integral discuţia senatorului Banias cu ministrul respectiv:

"Banias Mircea: Să trăiţi, domn' ministru!

Domnul: Salut, Mircea!

Banias Mircea: Am o rugăminte. Nu ştiu dacă mai putem face ceva, dar ăsta de la ANSV mi l-a schimbat pe directorul de la DSV-ul Constanţa şi e omul nostru, a muncit. E un om foarte serios.

Domnul: Dar cine l-a pus?

Banias Mircea: Păi...

Domnul: Cine l-a schimbat?

Banias Mircea: UNPR-ul susţine pe altcineva. Am înţeles că şi-a băgat şi Claudiu Palaz, prefectul, coada un pic pentru ăştia de la UNPR şi m-a sunat ăsta acum. Eu i-am zis să facă contestaţie luni, dar poate reuşim să facem ceva că chiar e păcat de omul acesta. A muncit şi a fost alături de noi.

Domnul: Ştii ce te rog?

Banias Mircea: Da.

Domnul: Mircea , mă suni la ora opt dimineaţă, luni.

Banias Mircea: Da, da.

Domnul: 07:340, 07:45

Banias Mircea: Şi încă o chestie, domn ministru! Nu a fost nicio negociere cu UNPR-ul. Nu e corect. Adică, dacă ne înţelegem pe treaba asta, mai ziceam, dar nu a fost. E... pe la spate, e urâtă.

Domnul: Te rog eu să mă suni.

Banias Mircea: La opt, luni, vă sun. Da.

Domnul: Bine, Mircea.

Banias Mircea: Să trăiţi. Mulţumesc."

În 7 mai 2010, Bogatu i-a cerut lui Banias să intervină pe lângă o persoană influenţă identificată codat ca "doamna" pentru a bloca aducerea unei persoane străine neagreate de grupul infracţional la Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa.

În acelaşi document se mai arată că în 22 noiembrie 2010, "la solicitarea expresă a inculpatului Bogatu Eugen, inculpatul Banias Mircea Marius a promis să îi dea acestuia informaţii şi să se implice personal pentru blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa, proiect care dacă ar fi fost promovat ar fi încurcat desfăşurarea activităţilor grupului infracţional".

Două zile mai târziu, senatorul Banias i-a relatat lui Bogatu că a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de afacere al acestuia "însă sunt şanse scăzute pentru a fi promovat".

Totodată, în 7 mai 2010, Bogatu i-a cerut lui Banias să intervină pentru blocarea unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea.

Prezentăm integral transcrierea discuţiei pe aceste subiecte:

"Bogatu Eugen: Tot mi-am mai întins antenele, asta nu e decât o echipă. Pe urmă urmează aducerea altui domn aici, am înţeles? Nu ştiu cine e?

Banias Mircea: Ştii cine e acela?

Bogatu Eugen: Nu, nu! Dar mă gândeam dacă vorbeşti cu doamna sau nu are cheie pe la ăsta...?

Banias Mircea: Ba nu, cred că e sigura care poate face ceva.

Bogatu Eugen: Trebuie sprijinită la modul foarte serios, ştii, zic eu.

Banias Mircea: Nu ştiu dacă ţi-am spus, eu am mai vorbit o dată cu ea despre situaţia...

Banias Mircea: A zis să o las, dar eu revin, îi mai spun o dată.

Bogatu Eugen: Sunt două aspecte, o dată şi cel mai bine, dacă se poate anula detaşarea şi reveni, dacă nu, să nus e facă nimic fără să ştii tu!

Banias Mircea: Şi să vină peste trei luni sau cum?

Bogatu Eugen: Dacă putem să o anulăm cât se paote de repede, că peste trei luni expiră. Vezi şi ea ce zice, dar în condiţiile astea, să ştii cine vine aici, că sunt două variante, pe termen scurt o să-l pună pe unul de la Bucureşti, probabil, şi dacă nu vor să aducă pe altcineva.

Banias Mircea: Ăsta ce face? Iulică?

Bogatu Eugen: Ce să facă, e cătrănit, amărât, s-a dus la ăsta, a luat hârtia, s-a uitat: "Da, bine, o să dau şi eu nişte telefoane". Eu nu ştiu la ce se aştepta el, de ce... Sincer şi eu mă aşteptam la altă reacţie vis-a-vis de el, aşa credeam eu că e.

Banias Mircea: şi eu m-am tot gândit la chestia asta şi sunt aproape sigur că acela o să-mi zică: "Nu şi-am zis, mă, că îl aştept să vorbim, să nu ştiu ce...". Eu i-am zis, el a zis că nu îl interesează. Asta nu înseamnă că nu îi spun şi că nu o să fac tot ce e omeneşte posibil. Eu îi spun, azi mă duc la Bucureşti şi poate îl şi văd, sigur deseară e acolo, că nu a lipsit la nicio chestie de genul acesta, niciodată. De câte ori am fost, el a fost acolo cu acela, cu naşul său...

Bogatu Eugen: Cu Dan Moldoveanu? Obligatoriu trebuie să spui că a dat şi Berceanu un ordin să se scaneze toate containerele din port.

Banias Mircea: Ştiu şi îi spun că e imposibil.

Bogatu Eugen: Domnule, nu se poate tehnic.

Banias Mircea: Acesta e preambulul, eu mi-am pregătit. Acesta este practic motivul pentru care îl sun şi după aia îi zic, băi, ce faci cu prietenul meu?

Bogatu Eugen: Şi nu ştiu ce va fi? Sunt şi eu aşa, un pic, că îţi dau seama, sunt o grămadă de afaceri, o grămadă de...

Banias Mircea: Ştiu, ştiu. Lasă că discut, nu se poate. Vezi că prietenul meu, Titi, şi acela e foarte supărat.

Bogatu Eugen: Pe chestia asta?

Banias Mircea: Nu...

Bogatu Eugen: Pe ălalalt?

Banias Mircea: Păi, se întâmplă şi cu prietenul lui!

Bogatu Eugen: A! L-a mutat şi pe ăla?

Banias Mircea: Nu încă, dar pe ăla cred că vrea să-l mute de tot.

Bogatu Eugen: A priceput.

Banias Mircea: Şi aseară, că să mergem peste Vlădescu. Mergem, nu e o problemă, ca doar nu mi-e greu.

Bogatu Eugen: Vezi că ce a făcut el este la limita legii, adică e anormal un di.. un... E ca şi cum Berceanu ar da un ordin să-l mute pe 'nea Popescu nu ştiu unde dracu! Un ditamai ministrul, şef de serviciu la o companie naţională, când tu ai în subordine 50 de companii, cam asta...

Banias Mircea: Eu îndrăznesc să-l compar pe Popescu cu Iulian.

Bogatu Eugen: Bine!".

Potrivit motivării deciziei instanţei supreme, în 24 iulie 2010 senatorul PDL Mircea Banias s-a angajat, la cererea expresă a lui Eugen Bogatu, că va interveni pe lângă preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, membru la rândul său în grupul infracţional organizat din care făceau parte Banias şi Bogatu.

Tot atunci, Banias i-a promis lui Eugen Bogatu să intervină pe lângă Iulian Tudor şi ministrul Transporturilor ("doamna"), "pentru o chestiune de afaceri discutată anterior de cei doi".

Prezentăm integral discuţia dintre Banias şi Bogatu:

"Bogatu Eugen: Crezi că este oportun să-l mai sun pe Iulian Tudor o dată? Sau nu e nevoie?

Banias Mircea: Pentru?

Bogatu Eugen: Să mai facă şi el o vorbă acolo... în zonă.... sau...?

Banias Mircea: La doamna?!

Bogatu Eugen: Da.

Banias Mircea: Nu cred.

Bogatu Eugen: Da, să nu fie iritată....

Banias Mircea: Nu, nu, ea acum ştie foarte bine despre ce e vorba şi, dacă respectă ce mi-a zis mie... e totul în regulă. Dacă nu o întorc ăştia, ştii... Şi nu cred că o întorc pentru că este prea importantă ca s-o poată întoarce cineva....

Bogatu Eugen: Am înţeles. Şi să nu mă uiţi cu Blejnar, te rog.

Banias Mircea: Aia nu, nu, nu... aia mai... şi îi dau un telefon...

Bogatu Eugen: Că tot aruncă...

Banias Mircea: Ce, tot...?

Bogatu Eugen: Am vorbit cu Durbac şi tot aruncă săgeţi. Să vedem ce vrea.

Banias Mircea: Da, da.

Bogatu Eugen: Dacă spune. Dar, te rog, lasă-l pe el să facă primul pas.

Banias Mircea: Asta vreau.

Bogatu Eugen: Da, da, o întâlnire şi să facă el primul pas.

Banias Mircea: Da, da.

Bogatu Eugen: Doar atât să-i spui: Băiatu, ce mişcare faci aici... trebuie s-o ştiu şi eu, îţi dai seama!!!

Banias Mircea: Îh, îh....

Bogatu Eugen: Că nu poate s-o facă singur..?!

Banias Mircea: Bineînţeles. Păi aşa a şi fost înţelegerea.

Bogatu Eugen: Bine.

Banias Mircea: Vorbim".

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate, iar una a primit mandate de arestare în lipsă.

Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.

De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici