Banias şi Mironescu, suspectaţi într-un caz privind evaziune fiscală cu produse petroliere - surse

Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petrolier aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
4 afișări

Dosarul privind transporturile ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, în care luni au fost făcute percheziţii, ar fi pornit de la o anchetă preluată în lucru, iniţiat, de către Parchetul Tribunalului Bucureşti, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Conform surselor citate, în acest dosar ar fi fost arestate preventiv trei persoane, între care un "boschetar", fiind investigate fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Sursele citate au precizat că zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în Portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Lurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali.

În ce priveşte modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria "motorină" care fie nu erau vămuite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piaţa neagră.

Acest dosar a fost instrumentat iniţiat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, fiind ulterior declinat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cauza specificului infracţiunilor cercetate, respectiv evaziunea fiscală, şi din cauza prejudiciului care în numai două luni a atins de un milion de euro, fapt ce a atras procedural competenţa DNA, au mai spus sursele judiciare.

Potrivit surselor citate, la momentul la care cauza se afla în lucru la Parchetul Capitalei, în dosar s-a reuşit arestarea preventivă a trei persoane, respectiv a "boschetarului" şi a altor două persoane din spatele acestuia, o alta fiind lăsată în libertate de către instanţă.

Zeci de percheziţii au loc, luni dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu. La descinderi participă poliţişti de frontieră, coordonaţi de procurori DNA, acţiunea începând la ora 6.00.

Reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră au declarat pentru MEDIAFAX că aproximativ 50 de percheziţii au loc în Constanţa şi în Capitală, într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă instrumentat de Poliţia de Frontieră în octombrie 2010.

Percheziţiile - 25 în Constanţa şi 25 în Bucureşti - vizează aducerea la audieri, la sediul DNA, a mai multor persoane, printre care senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa, şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu, au declarat surse judiciare.

Secţia de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu.

Senatorul Mircea Banias a fost deja adus la DNA - Structura Centrală, pentru a fi audiat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că pe adresa Senatului nu a sosit până acum nicio solicitare de la DNA sau Parchetul instanţei supreme pentru percheziţii în cazul senatorului PDL Mircea Banias.

Potrivit articolului 72 din Constituţie, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

"În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", potrivit articolului 72 din Constituţie.

Poliţiştii de frontieră fac, luni dimineaţă, percheziţii şi în clădirea vămii Agigea Sud, precum şi la sediul Romtrans din localitate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

De asemenea, în cadrul descinderilor sunt vizaţi şefii vămilor din Constanţa şi din Bucureşti, precum şi mai mulţi vameşi şi un poliţist de frontieră de la Transporturi Navale din Constanţa.

Aceştia sunt suspectaţi de implicare într-un dosarul instrumentat de Poliţia de Frontieră încă din octombrie 2010, privind transporturi ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, prin porturile de la Marea Neagră, în containere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici