Bănicioiu, despre un posibil protest al medicilor de familie: Să nu lansăm scenarii apocaliptice

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, în legătură cu un posibil protest al medicilor de familie, că nu trebuie să fie lansate scenarii apocaliptice, precizând că este adeptul dialogului şi că vor fi mai multe discuţii în legătură cu prevederile din proiectul Contractului cadru.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu, despre un posibil protest al medicilor de familie: Să nu lansăm scenarii apocaliptice

Nicolae Bănicioiu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Întrebat despre anunţul făcut de medicii de familie, în legătură cu declanşarea unor acţiuni de protest dacă nu va fi retras proiectul Contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale, Nicolae Bănicioiu a spus: "Nu trebuie lansate scenarii apocaliptice".

"Sunt chestiuni care trebuie reglate în medicina primară. Să nu aruncăm scenarii apocaliptice, pentru că lucrurile nu stau chiar aşa. Sunt adeptul dialogului. Trebuie să încurajăm medicii din mediul rural. Să nu impacientăm pe nimeni. Nici doamna doctor Tănăsescu (preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu - n.r.) să nu se impacienteze", a adăugat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că noul Contract-cadru aduce beneficii pentru bolnavii cronici şi a precizat că vor fi mai multe discuţii referitoare la prevederile din proiect.

Medicii de familie ameninţă cu proteste dacă nu va fi retras proiectul Contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale, susţinând că, prin modificările propuse, Ministerul Sănătăţii şi CNAS promovează interesele unor firme din domeniul medical, "care au ca obiectiv generarea profitului".

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să retragă proiectul de modificare a Contractului cadru afişat în 5 martie şi să îşi onoreze atribuţiile în domeniul sănătăţii publice.

"Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta în faţa acestei realităţi, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua", se arată într-un comunicat de presă al SNMF transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Medicii de familie susţin că pacienţii sunt "minţiţi" că au dreptul la "orice decide medicul". "În realitate, medicul este încorsetat în practica sa, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări. Ştiu de exemplu pacienţii că, în caz de patologie multiplă, pot primi de la toţi medicii la un loc, maxim şapte medicamente pentru bolile cronice? Nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc! Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-şi asume şi să informeze asiguraţii plătitori?", potrivit sursei citate.

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) consideră că este justificată îngrijorarea colegilor din medicina primară, ale căror venituri depind direct de numărul pacienţilor înscrişi pe liste.

"Ne putem aştepta la o inflaţie de cabinete în marile oraşe, deoarece acolo sunt cele mai multe interese financiare, şi în consecinţă la o diminuare a veniturilor medicilor de familie ori de ambulator", susţine preşedintele CFSMR, dr. Victor Eşanu.

Potrivit CFSMR, aceasta este o nouă fază a "războiului" declanşat de reprezentanţii Ministerului în urmă cu 17 ani, când, "ignorând" recomandarile experţilor Băncii Mondiale, "au marşat pe varianta «Bismarck».

"Spitalele nu au acceptat niciun moment modificarea, utilizând toate mijloacele existente pentru a conserva poziţia de avangardă deţinută în sistemul sanitar autohton. În momentul când s-a încercat întărirea sistemului ambulator, prin reorganizarea cabinetelor medicilor specialişti (prin OG 124/98), spitalele au contracarat prin înfiinţarea ambulatoriilor integrate, atrăgând o mare parte din fondurile dedicate ambulatoriilor. Când s-a încercat diminuarea numărului de paturi de spital, conducerea MS a fost dirijată spre spitalele mici, din provincie, reuşindu-se doar o economie de până la 1% din fonduri", a mai arătat Victor Eşanu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În cazul asistenţei medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul peroanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie. Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Proiectul mai prevede ca veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20 la sută pentru plata per capita şi 80 la sută pentru plata pe serviciu, în prezent împărţindu-se în mod egal între cele două.

Totodată, a fost majorat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe lună de medicii de familie de la 21 la 42.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici