- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.04.2015, 13:27)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bănicioiu: E nevoie de legea privind veniturile personalului medical, altfel rămânem fără specialişti
Proiectul de lege privind veniturile personalului medical trebuie aprobat cât mai repede, altfel există riscul ca în câţiva ani să plece din ţară specialiştii, în condiţiile în care în prezent deficitul este de aproximativ 35.000 de cadre medicale, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Urmărește
495 afișări
Bănicioiu: E nevoie de legea privind veniturile personalului medical, altfel rămânem fără specialişti (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Riscăm ca în câţiva ani să ne plece specialiştii din sistem, şi mă refer aici atât la medici cât şi la asistenţi medicali. Deficitul este de aproximativ 35.000 de cadre medico-sanitare, iar fără o lege care să reglementeze veniturile acestora, riscăm ca deficitul să crească şi mai mult", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Bănicioiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul de lege privind veniturile personalului medical este în Senat şi speră să fie aprobat cât mai repede, fiind susţinut de peste 100 de parlamentari.
"Vorbim de proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care le va permite medicilor să utilizeze infrastructura spitalelor publice în regim privat şi care reprezintă una dintre priorităţile anului 2015, alături de actualizarea listei de medicamente sau finalizarea proiectului de reabiltiare a maternităţilor", a mai spus Bănicioiu.
Spitalele publice ar putea presta servicii medicale şi în regim privat, în afara programului obişnuit, la cererea pacientului, potrivit proiectului de lege, semnat de 102 parlamentari.
Iniţiatorii proiectului propun ca în spitalele publice să se acorde servicii medicale în regim privat, la cererea pacienţilor, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este avizat, clasificat şi acreditat.
Proiectul prevede că pacienţii pot alege în mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, în timpul programului normal de lucru, pentru care se va achita un onorariu prestabilit prin acordul părţilor, în condiţiile reglementate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Serviciile şi actele medicale efectuate la cererea pacientului în spitalele publice pot fi decontate şi prin intermediul unei poliţe de asigurare complementare, încheiată de pacient cu un asigurător.
Din veniturile obţinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidenţiat contabil şi supus impozitării.
Prestarea serviciilor medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată şi include următoarele cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii şi echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigaţii şi analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrană, utilităţile, eliminarea şi neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică şi informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor.
Modalitatea de tarifare şi tariful minimal al serviciilor ar urma să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Medicii care prestează aceste servicii s-ar putea organiza şi funcţiona astfel: medic specialist sau medic primar ca persoană fizică independentă, cabinet medical individual, societate civilă medicală sau alte forme legale de organizare a activităţii medicale.
Totodată, proiectul prevede şi că medicii din spitalele publice pot desfăşura activitate profesională în străinătate, cu acordul şefului de secţie şi al managerului spitalului, pentru o perioadă cumulată de maximum 60 de zile lucrătoare pe an, timp în care le vor fi păstrate locurile de muncă, cu condiţia ca activitatea desfăşurată să fie corespunzătoare nivelului de pregătire şi specialităţii.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe