Bănicioiu: Introducerea noilor medicamente pe listă, concomitent cu excluderea altora

Introducerea noilor medicamente pe lista de compensate şi gratuite trebuie făcută simultan cu excluderea unor produse şi coroborată cu impactul financiar, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Introducerea noilor medicamente pe listă, concomitent cu excluderea altora

Bănicioiu: Introducerea noilor medicamente pe listă, concomitent cu excluderea altora (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu am să fiu niciodată de acord să nu pun în aplicare recomandările Comisiei Europene, dar nu se poate să iei în calcul o nouă listă de compensate, care să îşi propună acces la molecule noi, tratamente noi, păstrânu-le şi pe cele vechi. Nu va fi niciodată sustenabilă nici finaciar, nici terapeutic. Lista veche este reclamată de pacienţi că nu mai poate produce efectele terapeutice. Cred că aici a fost greşeala. Nu îşi propune nimeni să oprească lista. Pentru mine ar fi fost cel mai simplu să găsesc o listă 'la cheie', cu finanţările asigurate, şi eu să îi dau drumu şi să spun ce lucru minunat am făcut. Dincolo de alte suspinciuni, lista cea nouă, în formă în care ne-a fost propusă, ar putea să pună în pericol chiar sănătatea pacienţilor, pentru că era un lucru care nu ar fi putut dura mai mult de o lună sau două. Nu ne permitem să ne jucăm cu viaţa nimănui, să creez deficite financiare şi nici să pun în pericol accesul la terapii noi", a spus ministrul Bănicioiu, într-o dezbatere privind introducerea noii liste de medicamente.

Potrivit ministrului Sănătăţii, reevaluarea listei trebuie să includă obligatoriu un procedeu de "delistare", adică de scoatere a unor produse.

"Reevaluarea listei impune ca procedeul de evaluare să includă şi un procedeu de delistare Nu poţi introduce medicamente noi fără a scoate din lista veche, despre care s-a spus că nu era bună şi că trebuia schimbată. Până la Paşte, vom avea imaginată toată procedura, tot mecansimul pe care Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale îl va gestiona. Vom avea procedura de evaluare, dar şi un calendar. Evident, vom avea şi toate calculele şi un criteriu bugetar, pe care îl va lua în calcul evaluarea", a explicat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a mai arătat că, până la evaluarea listei de medicamente, delistarea unor produse şi realizare unui act nou şi obiectiv, o atenţie deosebită va fi acordată bolilor rare, viaţa pacienţilor cu aceste suferinţe fiind în pericol

"Suferinţa oamenilor a fost prelungită inutil. Eu voi asuma această listă, eu nu rog pentru răbdare, ci pentru obiectivitate. Dar pentru situaţiile urgente, cum ar fi bolile rare, nu există amânare, nici câteva zile. Aştept o soluţie la care ştiu că se lucrează şi cred că vom putea să dăm acces rapid. Este urgentă această situaţie", a subliniat Bănicioiu. .

Cu aceeaşi ocazie, ministrul Sănătăţii a anunţat că experţii au reuşit să se apropie şi de finalizarea dezbaterii privind pachetului de bază.

"Am corectat ceea ce crea nemulţumire. Am introdus sugestiile medicilor de familie, ale pacienţilor şi ale spitalelor Cred că ne-am apropiat de o formulă echilibrată, dar mai putem primi sugestii", a conchis Bănicioiu.

În 4 aprilie, ministrul Sănătăţii declara că procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienţii să poată avea acces la noile terapii încă din acest an.

"Anul 2014 trebuie să fie punct final pentru toate procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite. Asta înseamnă să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piaţa românească. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi, mai ales, pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent dacă la iarnă sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai Sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un accees continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi", a spus ministrul Sănătăţii.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014.

După anul 2008, în România, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici