Bănicioiu: La Institutul Fundeni s-a realizat primul haplo-transplant, între persoane compatibile 50%

Institutul Clinic Fundeni a mai avut o premieră, după realizarea Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal, respectiv primul haplo-transplant din România, transplant de măduvă între persoane compatibile în proporţie de 50 la sută, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Urmărește
852 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: La Institutul Fundeni s-a realizat primul haplo-transplant, între persoane compatibile 50%

Bănicioiu: La Institutul Fundeni s-a realizat primul haplo-transplant, între persoane compatibile 50% (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, au fost prezenţi la inaugurarea Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni. Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a spus că luni a fost făcut primul haplo-transplant din România.

Bănicioiu a precizat că, de regulă, transplantul se realizează numai între persoane total compatibile, dar de această dată medicii au făcut, în premieră, un transplant între persoane parţial compatibile.

"Este un pacient care a primit celulele de la mamă. Aceasta este cea de-a doua premieră, după deschiderea Centrului de Uronefrologie care s-a realizat la Fundeni. Despre acest caz va vorbi mai mult doamna doctor Alina Tănase, director medical, dar ea este foarte modestă. Săptămâna viitoare va fi o conferinţă la care va participa pacientul supus acestui nou tip de transplant", a mai spus ministrul Nicolae Bănicioiu, precizând că "putem spune că, de acum, în România este posibilă toată patologia de transplant medular".

Medicul hematolog Alina Tănase a spus că acest tip de transplant se realizează de mulţi ani în Statele Unite ale Americii. "Specialişii americani au venit la Fundeni, unde au pus la punct tehnicile în haplo-transplant", a precizat medicul.

Un alt proiect al Institutului Clinic Fundeni, legat de transplantarea de celule stem pentru incontinenţele urinare, început în 2010, se va finaliza în 2015, a declarat profesorul doctor Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal.

"Anul acesta vom finaliza proiectul legat de transplantare de celule stem pentru incontinenţele urinare. Un rezultat pozitiv ar conduce la o metodă inovatoare de tratament pentru cei aproximativ 16 la sută din subiecţii cu incontinenţă urinară de efort (cei aflaţi în stadiul critic), ceea ce ar determina o îmbunătăţire efectivă a calităţii vieţii pentru aceşti bolnavi, dar şi o reducere substanţială a costurilor de tratament", a spus Ioanel Sinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici