Bănicioiu: Spitalul Floreasca are laborator unic în ţară pentru tratament personalizat al urgenţelor

Spitalului de Urgenţă Floreasca are, de miercuri, un laborator unic în ţară, dotat cu echipamente performante, unde vor fi tratate aritmiile cardiace complexe, fiind folosită o terapie personalizată în cazul urgenţelor cardiovasculare, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Urmărește
2543 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Spitalul Floreasca are laborator unic în ţară pentru tratament personalizat al urgenţelor

Bănicioiu: Spitalul Floreasca are laborator unic în ţară pentru tratament personalizat al urgenţelor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Începând de astăzi, pacienţii români vor fi diagnosticaţi şi trataţi în cel mai modern laborator pentru depistarea şi tratarea aritmiilor complexe. Era timpul ca cel mai mare spital de urgenţă din ţară să beneficieze de echipamente performante de diagnostic şi tratament al aritmiilor complexe, care sunt cele mai frecvente urgenţe cardiovasculare. De acum încolo, se va asigura tratamentul personalizat al urgenţelor cardiovasculare. Primul pacient va fi investigat chiar astăzi cu ajutorul noilor echipamente", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurarea Laboratorului de Electrofiziologie Clinică şi Pacing din cadrul Secţiei de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Laboratorul, unic în România, în care se realizează diagnosticul şi tratamentul ablativ al aritmiilor cardiace complexe, a fost dotat cu echipamente performante, în cadrul unui program de cercetare cu finanţare nerambursabilă în valoare de peste 36 de milioane de lei, pe care unitatea sanitară l-a accesat şi care va avea ca rezultat, în următorii cinci ani, crearea Centrului de Excelenţă pentru cercetare CREDO în Secţia de Cardiologie.

"Fac menţiunea că este vorba de echipamente noi, de o metodă integrată şi, practic, ceea ce văzusem că se întâmplă, procedurile respective de ablaţie. Vorbim şi de diagnosticare, nu numai de tratament în cazul artimiilor severe. De multe ori se făceau aceste proceduri în afara graniţelor României, din multe motive, în primul rând pentru că nu exista acest sistem integrat şi nu exista această aparatură. Centrul de astăzi este de excelenţă şi presupune un tratament personalizat pe fiecare pacient. Cred că este un pas înainte spre a ajunge la nivelul lui 2015. Astfel de centre nu sunt chiar la îndemâna oricărui spital de urgenţă. La nivel mondial sunt 27, acesta fiind al treilea din Sud-Estul Europei. Investiţia este şi foarte mare, de 36 milioane de lei, tot proiectul, care înseamnă opt laboratoare, presupune existenţa personalului, nu numai trainingul personalului. Nu oricine poate să lucreze cu acest sistem", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Centrul de excelenţă va avea opt laboratoare de cercetare, dintre care trei nou înfiinţate, respectiv Laboratorul de cardiologie moleculară, Laboratorul de ecografie vasculară şi Laboratorul de ecocardiografie de stres, precum şi cinci laboratoare dotate cu echipamente ultraperformante şi moderne, printre care şi Laboratorul de Electrofiziologie Clinică şi Pacing.

După implementarea proiectului, Secţia de Cardiologie a Spitalului Floreasca va avea în dotare 126 de echipamente noi, 11 dintre acestea având o valoare peste 100.000 de euro. De asemenea, 11 specialişti în cardiologie vor fi angajaţi pentru a lucra în cercetare-dezvoltare.

Maria Dorobanţu, şefa Secţiei de Cardiologie, a spus că acest laborator va fi folosit pentru pacienţii cu un anumit tip de aritmii, adică palpitaţii sau sincope, sau stop cardiac.

"Identificăm locul aritmiei, care până acum putea dura între şapte-opt şi zece ore. Cu acest sistem, identificarea este mai rapidă, intervenţia ar putea dura nu mai mult de două ore.

Medicul Maria Dorobanţu a spus că primul pacient, o femeie în vârstă de 46 de ani, va fi supus intervenţiei prin acest nou sistem. Femeia are o tulburare de ritm ventriculară severă, care va fi rezolvată miercuri şi joi va putea pleca acasă.

Specialiştii de la Spitalul Floreasca vor lucra, timp de trei săptămâni, sub supravegherea unei echipe de medici din Norvegia şi Finlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici