- Home
- Social
- SUCEAVA, (16.05.2014, 22:14)
- Liliana Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bănicioiu spune că este de acord cu acordarea unui spor de fidelitate pentru medicii eficienţi
Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat, vineri, la Suceava, că este de acord cu acordarea unui spor de fidelitate pentru medicii care "îşi dovedesc eficienţa şi răspund tuturor provocărilor", un astfel de stimulent fiind inclus în proiectul legii ce vizează creşterea veniturilor medicilor.
Urmărește
382 afișări
Bănicioiu spune că este de acord cu acordarea unui spor de fidelitate pentru medicii eficienţi (Imagine: Shutterstock)
Bănicioiu, care a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, declarat că, în urma cererii Colegiului Medicilor din România, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai CMR vor redacta un proiect de lege care să includă mărirea veniturilor medicilor.
"Este practic vorba de o modificare a statutului medicului ce presupune de la măriri de venituri, adică tot ceea ce au propus de-a lungul timpului, acum se iau în considerare. Dânşii împreună cu noi lucrăm la forma finală . Momentan este doar un draft în care se mai adaugă şi propuneri venite din partea managerilor de spitale, iar ca termen de finalizare am dat în vara acestui an", a spus Bănicioiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a precizat că, încă de săptămâna trecută, s-a început lucrul la un proiect de lege şi speră ca până în iunie să fie finalizat, iar în toamnă să intre în dezbaterea Parlamentului.
Întrebat dacă prin includerea propunerilor avansate de Colegiul Medicilor în viitorul proiect de lege s-ar putea stopa exodul medicilor români, Bănicioiu a spus că "ar putea fi aceasta o soluţie".
"Dincolo de partea salarială să ştiţi că este foarte important şi mediul în care medicii lucrează. Un medic este mult mai mulţumit să lucreze într-o unitate sanitară unde are cu ce lucra", a spus Bănicioiu.
El a mai afirmat că medicul trebuie aşezat acolo unde îi este locul în societatea românească, arătând că "nu toţi medicii sunt răi, corupţi sau cum apar de multe ori în presa naţională, ci sunt foarte mulţi medici buni".
"Dacă nu erau buni, nu îi mai ţineau prin Uniunea Europeană, că au plecat vreo 10.000 de medici în ultimii ani şi văd că nu s-au întors, nu i-au trimis înapoi în România. E clar că sunt apreciaţi. Asta poate e una din problemele noastre, că nu ştim să îi apreciem când îi avem în ţară, îi apreciem când îi avem prin Italia, prin Franţa sau prin Germania", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu a arătat că foarte multe dintre cazurile critice care nu pot fi încă rezolvate în România şi sunt trimise peste graniţă sunt rezolvate de medici care au plecat din România.
"Dacă reglementăm aceste lucruri, de la statutul medicului, mărirea de venituri şi respectul cuvenit în societate şi pacientul va fi tratat mult mai bine şi medicul se va simţi mult mai bine în ţara lui şi cu toţi am avea de câştigat, pentru că devenim o societate normală", a explicat Bănicioiu.
Referindu-se la plăţile informale, ministrul Sănătăţii a spus că a văzut propunerea preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae, şi că o va studia "cu mare atenţie".
"Au câteva propuneri pe care eu am de gând să le studiez cu mare atenţie şi în măsura în care oferă o soluţie şi pragmatică, şi eficientă, le luăm în discuţie", a spus Bănicioiu.
El a menţionat că este de acord cu acordarea unui spor de fidelitate pentru medicii care "îşi dovedesc eficienţa şi răspund tuturor provocărilor".
"E nevoie de un astfel de stimulent şi această propunere intră în acest proiect de lege", a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că o variantă de susţinere financiară a acestei propuneri ar fi din sumele încasate din co-plată.
"Noi încasăm nişte sume din co-plată, dar pe care nu le dăm medicilor, ci rămân undeva între spital şi minister. Haideţi să facem legătura între banul pe care îl dă pacientul şi medic şi o să vedeţi că e un pas înainte", a mai spus Bănicioiu.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, declara, joi, că, dacă Ministerul Sănătăţii nu va soluţiona în 30-45 de zile cererile privind protecţia şi creşterea veniturilor medicilor, CMR va cere Comisie Europene să oblige România să aplice Directiva timpului de lucru.
El mai spunea că reprezentanţii Colegiului Medicilor au avut, săptămâna trecută, o primă întâlnire la Ministerul Sănătăţii în care s-a propus ca medicii să beneficieze de scutirea impozitului pe salariu, aşa cum se întâmplă în cazul IT-iştilor.
Vasile Astărăstoae afirma că s-a mai propus legalizarea plăţilor informale după desfăşurarea actului medical, aşa cum prevede legea privind drepturile pacienţilor, iar practica privată în spitalul public să fie foarte clar reglementată. Totodată, s-a propus şi acordarea unui spor de fidelitate medicilor, începând cu 30 la sută din salariu, în funcţie de posibilităţile fiecărui spital, iar medicul să se angajeze că timp de trei ani nu pleacă în străinătate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe