- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.12.2014, 14:41)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015
Toţi nou-născuţii vor beneficia, din 2015, de testare audiometrică gratuită, pentru depistarea precoce şi administrarea rapidă a tratamentului în cazul depistării unei posibile probleme de auz, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Urmărește
1493 afișări
Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015 (Imagine: Shutterstock)
"Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, spre a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia, chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză, am hotărât ca începând cu 2015 să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens, am demarat deja un proiect european", a spus ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi se face în doar 17 maternităţi, unde există condiţiile necesare realizării testului.
Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternităţile, iar copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumaţi către unităţile sanitare de specialitate pentru continuarea investigaţiilor audiologice.
Tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, în cadrul programelor gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sănătăţii îşi propune testarea a 200.000 de copii.
Tot pentru 2015, ministrul Bănicioiu a anunţat extinderea depisării cazurilor de fenilcetonurie şi tratarea acestora.
"În acest an, am reuşit să rezolvăm o importantă problemă cu care se confruntau pacienţii cu fenilcetonurie, prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la începutul anului în listă este destinată tratării acestor bolnavi. Nu vrem să ne oprim aici şi, la anul, intenţionăm să finalizăm ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem să creştem rata de acoperire pentru screeningul neonatal, în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni, şi să asigurăm condiţiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacienţilor", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii are în vedere, de asemenea, standardizarea practicii medicale de diagnostic şi tratament la nivelul tuturor celor cinci centre în care se desfăşoară programul dedicat pacienţilor cu fenilcetonurie. Ministerul va asigura instruirea personalului medical, pentru creşterea competenţelor profesionale şi de management a cazurilor de fenilcetonurie.
Fenilcetonuria este o boală congenitală de natură metabolică, cauzată de lipsa unei enzime care are un rol esenţial în metabolizarea alimentelor cu proteine. În cazul în care copilul nu este tratat la timp, boala poate degenera în afecţiuni neurologice grave (retard mental), dar şi în alte probleme de dezvoltare. Dacă boala este depistată la naştere şi se instituie tratament dietetic, pacienţii pot fi recuperaţi pentru societate.
În 2013, la nivel naţional se aflau în tratament dietetic 108 copii şi 17 adulţi.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe