- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.12.2014, 14:41)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015
Toţi nou-născuţii vor beneficia, din 2015, de testare audiometrică gratuită, pentru depistarea precoce şi administrarea rapidă a tratamentului în cazul depistării unei posibile probleme de auz, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Urmărește
1493 afișări
Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015 (Imagine: Shutterstock)
"Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, spre a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia, chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză, am hotărât ca începând cu 2015 să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens, am demarat deja un proiect european", a spus ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi se face în doar 17 maternităţi, unde există condiţiile necesare realizării testului.
Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternităţile, iar copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumaţi către unităţile sanitare de specialitate pentru continuarea investigaţiilor audiologice.
Tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, în cadrul programelor gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sănătăţii îşi propune testarea a 200.000 de copii.
Tot pentru 2015, ministrul Bănicioiu a anunţat extinderea depisării cazurilor de fenilcetonurie şi tratarea acestora.
"În acest an, am reuşit să rezolvăm o importantă problemă cu care se confruntau pacienţii cu fenilcetonurie, prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la începutul anului în listă este destinată tratării acestor bolnavi. Nu vrem să ne oprim aici şi, la anul, intenţionăm să finalizăm ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem să creştem rata de acoperire pentru screeningul neonatal, în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni, şi să asigurăm condiţiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacienţilor", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii are în vedere, de asemenea, standardizarea practicii medicale de diagnostic şi tratament la nivelul tuturor celor cinci centre în care se desfăşoară programul dedicat pacienţilor cu fenilcetonurie. Ministerul va asigura instruirea personalului medical, pentru creşterea competenţelor profesionale şi de management a cazurilor de fenilcetonurie.
Fenilcetonuria este o boală congenitală de natură metabolică, cauzată de lipsa unei enzime care are un rol esenţial în metabolizarea alimentelor cu proteine. În cazul în care copilul nu este tratat la timp, boala poate degenera în afecţiuni neurologice grave (retard mental), dar şi în alte probleme de dezvoltare. Dacă boala este depistată la naştere şi se instituie tratament dietetic, pacienţii pot fi recuperaţi pentru societate.
În 2013, la nivel naţional se aflau în tratament dietetic 108 copii şi 17 adulţi.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe