- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.03.2014, 15:46)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bănicioiu: Vinovaţii pentru cele 400.000 de doze de vaccin antigripal neconform vor plăti
Vinovaţii pentru producerea celor 400.000 doze de vaccin gripal neconform vor plăti, a declarat, joi, ministrul Nicolae Bănicioiu, care a precizat că ANM, încă din iulie 2013, a semnalat nereguli care, dacă ar fi fost remediate, nu s-ar fi ajuns la prejudiciu, ci la imunizarea populaţiei.
Urmărește
180 afișări
Bănicioiu: Vinovaţii pentru cele 400.000 de doze de vaccin antigripal neconform vor plăti (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
"Despre Institutul Cantacuzino avem un raport şi nişte concluzii ale OMS. Acele concuzii sunt în acord cu ceea ce gândeam şi eu despre ce s-a întâmplat la Cantacuzino, de la procedurile care nu au fost respectate pas cu pas, la achiziţia materiilor prime, faptul că nu s-au respectat cu stricteţe termenele de punere în aplicare a tehnologiilor, faptul că ouăle de cultură nu erau cele conforme - erau cele roşii în loc de cele albe -, faptul că timpul nu a fost bine calculat şi a fost foarte mare presiune pusă chiar de la Ministerul Sănătăţii. Toate acestea au condus la acele erori pe care le ştiţi - 400.000 de doze care nu au putut fi folosite şi, din păcate, produc un prejudiciu", a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Adunarea Naţională a Colegiului Medicilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Bănicioiu este de părere că toţi cei vinovaţi de paguba de la Institutul Cantacuzino trebuie să plătescă.
"Din punctul meu de vedere, toţi cei care au fost vinovaţi de aceste lucruri trebuie să răspundă. Îmi însuşesc toate concluziile acelui raport (al OMS - n.r.), şi cele legate de partea tehnică, şi cele legate de nerespectarea paşilor propriu-zişi şi sper, cât mai curând, să vă spun cu exactitate cine este vinovat Oricine se face vinovat va răspunde, vom sesiza toate instituţiile abilitate. Mai mult, cred că auditul de la Ministerul Sănătăţii va evalua situaţia şi cei vinovaţi vor plăti", a adăugat Bănicioiu
Întrebat dacă se poate vorbi despre sabotaj în cazul producţiei de vaccin compromise, aşa cum ar fi afirmat fostul ministru Eugen Nicolăescu, Bănicioiu a spus că, mai degrabă, este vorba despre management defectuos.
"Cred că oamenii ştiau cum să lucreze. Unul din factorii enunţai în raport a fost presiunea pusă pe oameni chiar de la minister. Suspiciunea mea este legată de faptul că Agenţia Naţională a Medicamentului a avertizat din luna iulie asupra unor nereguli şi, din păcate, nu a fost luată în seamă. Dacă ar fi fost o mai bună gestiune, cred că neregulile ar fi putut fi corectate din timp. Nu vreau să dau nume, am spus doar concluziile OMS. Acestea seamănă foarte mult cu ceea ce avem noi. Noi încă nu avem un raport finalizat. Concluzia sabotaj nu se confirmă, este mai degrabă un management defectuos. Dacă era respectat calendarul de producţie, se putea rezolva. Din păcate, ce a ieşit nu a fost bun. Nu vreau să fac comentarii despre persoane. Când vom avea totul foarte clar, cu responsabili, vom discuta", a conchis Bănicioiu.
La Institutul "Cantacuzino" nu există, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani, iar personalul angajat pentru producţia vaccinului a început munca foarte târziu şi sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor, arată OMS, într-un raport obţinut de MEDIAFAX.
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), întocmit după verificările făcute la "Cantacuzino" la sfârşitul lunii februarie, conţine concluzii şi recomandări în vederea reluării producţiei.
Una dintre concluzii este aceea că producţia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.
"Campania 2013-2014 a fost derulată în condiţii de presiune considerabilă, producţia a început târziu, iar aşteptările publice erau mari. S-a stabilit că personalul avea cunoştinţă de acest fapt şi că nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate", se arată în raport.
În acelaşi context, specialiştii OMS au constatat că personalul angajat a început lucrul târziu, având la dispoziţie un timp redus pentru formare, iar tensiunea a fost mare din cauza incertitudinii păstrării postului.
Pe de altă parte, lipsa de încredere legată de producţia de vaccin s-a manifestat atât la nivelul institutului, cât şi la cel al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. "Există o lipsă de încredere în capacitatea organizaţiei (Cantacuzino - n.r.) de a livra la timp. Există o lipsă de încredere a Agenţiei Naţionale cu privire la faptul că institutul îşi va rezolva problemele la timp şi că va îndeplini obiectivele GMP", se menţionează în raport.
Verificările la "Cantacuzino" au mai relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.
În acest context, se recomandă pregătirea strategiei pe termen mediu-lung, cu etapizare în paşi concreţi, termene şi costuri estimative. "Este imposibil ca organizaţia să planifice o calitate stabilă a producţiei fără certitudinea unui plan financiar scris. Multe dintre acţiunile care trebuie realizate necesită îmbunătăţiri continue care să fie susţinute pe parcursul a cel puţin 2-3 sezoane. Nu toate îmbunătăţirile pot fi realizate într-un an", se mai arată în raport.
Tot la capitolul recomandări, OMS precizează, referitor la începerea producţiei în acest sezon, că "există un număr de oportunităţi, datorită păstrării tulpinilor de virus". În acelaşi context, se arată că planul şi nevoile financiare ale institutului "trebuie confirmate şi aprobate în săptămânile imediat următoare".
Tot pentru sezonul 2014-2015, sunt necesare "pregătirea unui plan realist" şi "personal bine pregătit disponibil".
"Activităţile din acest sezon trebuie să se concentreze cât mai mult cu putinţă pe reluarea producţiei cu vaccin de 'calitate standard' similar sau mai bun cu cel din anii anteriori", se mai precizează în raport.
Situaţia de la "Cantacuzino" este pe agenda şedinţei de joi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, tema fiind "disfuncţii în activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie «Cantacuzino» cu implicaţii în planul securităţii naţionale".
Experţii OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti în perioada 25-27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului trecut, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme.
Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleaşi rezultate.
Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.
Ministrul de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut Institutului Cantacuzino şi experţilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producţie, "pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului".
Nicolăescu a sesizat şi SRI, după ce a primit informaţii că salariaţi sau foşti angajaţi ai institutului ar fi "influenţat în mod negativ producerea vaccinului gripal".
Totodată, Ministerul Sănătăţii a cerut Curţii de Conturi să verifice modul în care au fost folosiţi banii publici primiţi de Institutul Cantacuzino şi să stabilească valoarea prejudiciului pentru producţia de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentraţie foarte mare de endotoxine.
La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar şi a anchetei Curţii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceştia, dacă dosarul "va merge mai departe, la Parchet sau la Poliţie", preciza Nicolăescu.
În luna mai 2013, ministrul Eugen Nicolăescu anunţa că Institutul Cantacuzino devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului. Nicolăescu preciza că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu ANM scurtarea etapelor, pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în sezonul 2013-2014.
Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziţie alte 400.000 de doze.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe