- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banii negri din halatele albe ale farmaciştilor
După ce BUSINESS Magazin a analizat valoarea plăţilor informale care merg către medici din partea companiilor farmaceutice, a venit timpul să privim înspre o altă componentă importantă în acest joc: farmaciştii. Anul 2010 a adus elemente noi în activitatea lor.
Banii negri din halatele albe ale farmaciştilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Dincolo de aspectul decontării de reţete gratuite şi compensate, pentru care Casa de Asigurări trimite bani după cel puţin şase luni, criza a modificat şi sistemul de compensare a doctoriilor. Pe scurt, se compensează cel mai ieftin produs dintr-o arie terapeutică, iar pacientul plăteşte din buzunar dacă doreşte tratament mai scump. Cu lichidităţile în pom, farmaciile au reacţionat şi au mărit adaosurile comerciale la produsele care nu se eliberează pe bază de reţetă (pentru cele cu prescripţie medicală, marjele sunt fixe şi stabilite prin lege). De aceea, pentru un Algocalmin sau Nurofen, de exemplu, adaosul a crescut de la 25-30% cât era în trecut, la circa 40%, după cum precizează surse din industrie care au dorit să îşi păstreze anonimatul din motive lesne de înţeles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
În plus, a crescut şi tentaţia de a vinde cu precădere astfel de produse, întrucât ele sunt plătite pe loc, iar orice leu strâns în casieria farmacistului poate face diferenţa între supravieţuire sau faliment. "E cât se poate de simplu. Farmaciştii care respectă întru totul codurile etic şi deontologic nu mai există", susţine franc vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor. Pe acelaşi ton vehement, Ioana Cacovean, preşedintele Patronatului Farmaciştilor, afirmă că piaţa e tot mai dificil de reglementat, iar paharul s-a umplut picătură cu picătură: "Practic, şi statul trebuie să te lase să funcţionezi, dar dacă banii îţi vin dupăaproape un an şi tu tot vrei să fii şi onest, mori!"
Citeşte mai multe despre plăţile informale din sectorul farmaceutic pe www.businessmagazin.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO