- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.02.2011, 16:17)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banii pentru organizarea căminelor pentru vârstnici vin de la buget, nu de la autorităţile locale
Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care în 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocaţi de la bugetul de stat, nu de la administraţiile locale, a spus Cseke Attila.
Urmărește
127 afișări
Banii pentru organizarea căminelor pentru vârstnici vin de la buget, nu de la autorităţile locale (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice. Precizăm că fondurile necesare pentru finanţarea Programului, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Finanţarea programului se realizează pe baza proiectelor elaborate de autorităţile administraţiei publice locale în nume propriu sau în parteneriat cu alţi furnizori publici sau privaţi de servicii sociale, în urma unui proces de evaluare şi selecţie", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Conform proiectului hotărârii de Guvern pentru aprobarea programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", lansat, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prin reprofilarea unor spitale ar putea fi înfiinţate până la 71 cămine pentru persoane vârstnice.
În aceste unităţi vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 de persoane vârstnice.
"Prin prezentul proiect de act normativ se vor asigura condiţii decente de viaţă pentru persoanele vârstnice dependente si se va preveni degradarea autonomiei funcţionale a persoanelor vârstnice dependente pe o perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, se vor asigura servicii de îngrijire şi asistenţă corespunzătoare nevoilor individuale ale fiecărei persoane asistate", se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.
În prezent, conform datelor Ministerului Municii există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1.570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 de unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri. Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni, a precizat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Potrivit proiectului, până la data de 30 martie, autorităţile locale au obligaţia de a face demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni, întrucât de la 1 aprilie intră în vigoare noul contract cadru privind asistenţa medicală pentru 2011 şi 2012, iar CNAS va aloca bani unităţilor pe structurile reorganizate, a mai spus Cseke Attila.
Proiectele eligibile privesc căminele pentru persoane vârstnice, înfiinţate prin hotărâri ale consiliilor locale/judeţene ca urmare a desfiinţării unor unităţi sanitare cu paturi aflate în subordinea autorităţilor publice locale.
Potrivit proiectului, monitorizarea implementării şi controlul utilizării fondurilor alocate în cadrul Programului se realizează de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin departamentele specializate şi agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti.
Prin programul naţional se va asigura finanţarea cheltuielilor de funcţionare, inclusiv a celir aferente drepturilor salariale ale personalului, calculate anual pe număr de beneficiari.
Autorităţile administraţiei publice locale care doresc să acceseze Programul naţional de protecţie a persoanelor vârstnice, trebuie să facă demersurile legale până la 30 martie 2011.
Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", aparţinând Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, se va derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe