Barajul de la Stânca Costeşti, golit cu 850 de metri cubi pe secundă (Video)
Autorităţile române şi moldovene au decis ca barajul de la Stânca Costeşti să fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secundă, situaţie în care pericolul de inundaţii nu vizează cu certitudine decât trei incinte agricole inundabile din aval, locuite, care au fost deja evacuate.
Barajul de la Stânca Costeşti, golit cu 850 de metri cubi pe secundă
"Am stabilit de comun acord cu partea moldovenească să golim barajul cu 850 de metri cubi pe secundă şi, în următoarele ore, să verificăm tendinţa apei din baraj. În funcţie de datele pe care le vom avea, există posibilitatea să modificăm această valoare", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Mediului, Korodi Attila.
Korodi a afirmat că, în aceste condiţii, echipele de intervenţie lucrează la supraînălţarea unor diguri de protecţie ale unor localităţi din aval de baraj, pentru a evita ca această deversare controlată să producă şi ea, la rândul ei, pagube.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Totuşi, cota de pericol de pe Prut, în sectorul din aval de acumularea de la Stânca Costeşti, este puţin peste 700 de metri cubi pe secundă. Concret, asta înseamnă că există zone care ar fi inundate în cazul în care debitul râului depăşeşte această valoare.
"Vor fi afectate trei incinte agricole, inundabile, în care există totuşi gospodării şi oameni. S-a luat măsura evacuării acestora", a arătat ministrul Korodi.
Oficialul guvernamental a afirmat că, potrivit datelor pe care le are, barajul mai poate primi câteva sute de milioane de metri cubi de apă fără a depăşi normele de siguranţă în exploatare.
Întrebat de ce barajul nu a fost golit cu un debit mai mare în ultimele zile, Korodi a arătat că, luni la prânz, de la Stânca Costeşti nu putea pleca mai multă apă decât un debit de circa 300 de metri cubi pe secundă pentru simplul motiv că acumularea nu era destul de plină.
"Există evacuări de fund şi evacuări de suprafaţă. Cele de suprafaţă nu puteau fi folosite ieri (luni, n.r.) pentru simplul motiv că în lac nu era destulă apă", a afirmat Korodi.
El a explicat că, tehnic, cei care exploatează acumularea au fost nevoiţi să închidă o priză de evacuare a apei aflată pe fundul lacului şi să deschidă o alta de suprafaţă pentru a obţine o deversare de 850 de metri cubi pe secundă.
Ministrul a mai precizat că există, teoretic, pericolul de inundare a unui număr de 21 de localităţi aflate în aval, însă a susţinut că, dacă echipele de intervenţie vor supraînălţa digurile la timp, această situaţie va fi evitată.
Hidrologii au actualizat, marţi, la nici trei ore de la momentul emiterii, avertizarea hidrologică prutând codul roşu, extinzând codul roşu şi pe zona riverană Prutului, în aval de barajul de la Stânca Costeşti, care este golit controlat cu un debit ce depăşeşte cota de pericol.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO