- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.04.2013, 21:49)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bărbat cu boala Hodgkin, care risca să rămână infertil, are acum tripleţi
Un bărbat cu boala Hodgkin, care risca să rămână infertil în urma unui transplant cu celule stem şi a chimioterapiei, are în prezent trei fetiţe de un an şi două luni, iar la cinci ani de la intervenţie poate fi considerat vindecat.
Urmărește
1544 afișări
Bărbat cu boala Hodgkin, care risca să rămână infertil, are acum tripleţi (Imagine: Shutterstock)
Cătălin Gheran, prezent marţi la festivitatea prilejuită de extinderea şi modernizarea Centrul de Hematologie si Transplant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinc Fundeni (ICF), a fost depistat în 2006, la vârsta de 25 de ani, cu boala Hodgkin, cunoscută şi sub denumirea de "cancer al sângelui".
A fost tratat atunci la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). "M-am făcut bine sau măcar aşa am crezut atunci. Eram fericit, dar, un an mai târziu, adică în 2007, am făcut recădere. Atunci, medicii de la SUUB m-au trimis la Institutul Clinic Fundeni, la doamna doctor Alina Tănase", povesteşte bărbatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu, apreciat în Rusia pentru pozițiile sale anti-NATO. Kremlinul susține că urmărește îndeaproape alegerile din România
-
Ion Cristoiu: Căderea lui Ciolacu este o stupefacţie egală cu fuga lui Ceauşescu. Iohannis i-a îngropat şi pe Ciucă, şi pe Ciolacu
-
Elena Lasconi şi Ilie Bolojan se întâlnesc miercuri / Fritz: Să construim un guvern pro-european
-
Eduard Hellvig: Am semnat astăzi adeziunea la PNL. Este nevoie ca liberalii să fie mai uniţi ca niciodată. România trăieşte un moment de răscruce
El îşi mai aminteşte că, la vremea aceea, clinica nu arăta aşa cum este astăzi. "Era mult mai mică. Dar nu a contat, am avut încredere în medici", spune el.
În 2008, bărbatul a fost programat pentru transplantul cu celule stem autologe, adică propriile celule.
Medicii au renunţat din ce în ce mai mult la radioterapie în favoarea asocierii chimioterapiei cu transplantul de celule stem autologe, ce presupune prelevarea chiar de la bolnav, de celule stem, înainte ca tratamentul să le distrugă, a explicat pacientul.
Celulele stem sunt recoltate, fie din măduva osoasă, fie din sânge, iar apoi sunt congelate. După tratamentul cancerului, celulele stem sunt decongelate şi apoi trase într-o seringă, pentru a putea fi transplantate înapoi în organism.
În primele două săptămâni de la procedură, sistemul imunitar este compromis şi sunt necesare transfuzii de trombocite şi de celule roşii. În acest timp, celulele stem încep să producă noi celule sanguine şi să stabilizeze măduva osoasă.
"Am stat închis într-o cameră sterilă şi ferit de orice infecţie care ar fi putut să mă răpună, pentru că organismul era fără imunitate", a povestit bărbatul.
Înainte să intre în procedurile ce fac parte din transplant, medicii i-au propus bărbatului să îşi conserve spermă, întrucât tratamentul poarte provoca infertilitate.
Aşa a şi făcut, iar intervenţia a fost, în cele din urmă, un succes.
"Pentru că Dumnezeu mi-a mai dat o şansă, m-am gândit că este momentul să am copii. Aşa că soţia mea a făcut fertilizare in vitro. Avem trei fetiţe. Acum au un an şi două luni. Suntem foarte fericiţi", a mai spus Cătălin Gheran, menţionând şi că lucrează la Ministerul Mediului.
Medicii i-au prescris un anumit regim alimentar, cu puţină carne şi fără alcool. Dar, cu toate aseta, nimic nu i se pare greu, iar fetiţele îi umplu viaţa, mărturiseşte el.
Din 2008, vine continuu la control, iar analizelele sunt bune.
"Acum, la cinci ani de la autotransplant, voi face o evaluare complexă, apoi dacă rezultatele sunt bune, voi veni la control o singură dată pe an. Este bine că aşa am mai mult timp pentru fetiţele mele", mai spune bărbatul.
Citește pe alephnews.ro: Pierderi și demisii după primul tur al alegerilor prezidențiale. Ciolacu nu mai candidează pentru funcție la PSD
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, a susținut o conferință înainte de alegerile parlamentare de duminică: „Probabil va fi o alianță de guvernare”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe