Bărbaţi acuzaţi că au furat bani şi bijuterii din casete de valori de la o bancă, trimişi în judecată

Doi bărbaţi, membri ai unei grupări infracţionale, acuzaţi că au furat bani, ceasuri şi bijuterii din aur din două casete de valori aflate într-o bancă din Oradea au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, prejudiciul creat astfel fiind de peste 900.000 de lei.

Urmărește
455 afișări
Imaginea articolului Bărbaţi acuzaţi că au furat bani şi bijuterii din casete de valori de la o bancă, trimişi în judecată

Bărbaţi acuzaţi că au furat bani şi bijuterii din casete de valori de la o bancă,trimişi în judecată

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Biroul de informare şi relaţii publice de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ au finalizat cercetările într-o cauză preluată în 4 mai de la Parchetul Judecătoriei Oradea, având ca obiect furturi de bani, ceasuri de valoare şi bijuterii din aur din două casete de valori aflate într-o bancă din Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, Andrei Odainic, cetăţean moldovean, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi două infracţiuni de furt calificat, şi Alexei Druţă, cu dublă cetăţenie româno-moldovenească, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi două infracţiuni de complicitate la furt calificat.

Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, având o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilit de către cel dintâi.

Conform sursei citate, membrii grupului infracţional identificau unităţi bancare cu scopul de a sustrage bani şi obiecte de valoare din casetele de valori, ei folosind identităţi false şi recurgând la diferite mijloace, cum ar fi trecerea frontierei sau cazarea, separat, în diferite locuri pentru a evita stabilirea legăturilor infracţionale dintre ei.

La iniţiativa unui membru al grupului, Andrei Odainic a fost pus în legătură cu Alexei Druţă, care trebuia să-l sprijine în activitatea infracţională, în sensul de a-i asigura transportul şi paza pe timpul cât acesta se afla în România.

"Astfel, în 5 martie, în jurul orei 09.25, inculpatul Andrei Odainic a mers la agenţia unei bănci şi, după ce a prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, a solicitat deschiderea unui cont bancar, ocazie cu care au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice. Ulterior, în 6 martie, Andrei Odainic s-a prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, a solicitat şi închiriat o casetă de valori, pe care a accesat-o din nou la 16 martie, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, după ce Odainic a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a accesat fără drept cutiile de valori ce aparţineau persoanelor vătămate M.V. şi B.A., de unde a sustras toate bunurile de valoare.

Ulterior, el a părăsit banca având o geantă de dimensiuni medii, fiind preluat de o persoană cu o motocicletă, care a fost găsită, în 17 martie, abandonată pe un teren agricol şi acoperită cu resturi de vegetaţie, fără plăcuţe de înmatriculare.

Prejudiciul produs în cauză a fost estimat de persoanele vătămate la 366.800 de lei, respectiv 535.000 de lei.

Cercetările au fost făcute de către poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi al Poliţiei Municipiului Oradea - Biroul de Investigaţii Criminale.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici