Bărbulescu: Activitatea depusă de magistraţi în 2008 nu a fost uşoară

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, susţine că activitatea depusă de magistraţi în anul 2008, nu a fost una uşoară, deoarece s-a desfăşurat într-un context legislativ incoerent, lipsit de previzibilitate şi a unui volum mare de muncă.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Bărbulescu: Activitatea depusă de magistraţi în 2008 nu a fost uşoară

Bărbulescu: Activitatea depusă de magistraţi în 2008 nu a fost uşoară (Imagine: Mediafax Foto)

Pe de altă parte, judecătoarea Lidia Bărbulescu, al cărei mandat la conducerea CSM se încheie în 10 ianuarie 2009, afirmă că "atacurile nejustificate la adresa justiţiei, generalizările, stabilirea vinovăţiei unor persoane în cadrul dezbaterilor media, sunt intervenţii contrare regulilor statului de drept, inacceptabile în orice stat din spaţiul european şi susţinute de practica Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)".

Anul 2008 a fost caracterizat de activitatea intensă pe care Consiliul Superior al Magistraturii a depus-o - arată Bărbulescu - pentru reformarea sistemului judiciar, creşterea transparenţei actului de justiţie, apropierea acestuia de cetăţeni, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale magistraţilor şi prin aceasta eficientizarea actului de justiţie odată cu adoptarea strategiei de resurse umane şi avizarea noilor coduri.

De asemenea, în anul 2008, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a întărit rolul de consiliu disciplinar, dorind prin aceasta să sancţioneze manifestările comportamentale venite din partea unor magistraţi, neconforme statutului şi misiunii pe care aceştia şi le-au asumat în momentul în care au îmbrăcat roba de judecător sau de procuror.

Consiliul a aplicat 18 sancţiuni în materie disciplinară, ultimele două excluderi din magistratură înregistrându-se în ultimele două zile (procurorul Alina Simona Catană de la Parchetul Judecătoriei Piatra Neamţ, pentru absenţe nemotivate de la serviciu şi judecătorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj, pentru atitudine nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi).

Şeful CSM remarcă faptul că activitatea depusă de magistraţi în anul 2008, nu a fost una uşoară, deoarece s-a desfăşurat într-un context legislativ incoerent, lipsit de previzibilitate şi a unui volum mare de muncă, iar constatările Consiliului sunt confirmate şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care notează în cauza Viasu versus România că "există o disfuncţionalitate a legislaţiei române care poate afecta şi pe viitor un număr mare de oameni".

"În calitate de judecător, dar şi de preşedinte al CSM, mă adresez întregului corp al magistraţilor români pe care îi felicit pentru eforturile depuse în îndeplinirea atribuţiilor cu care au fost investiţi pentru exercitarea acestei nobile profesii şi îi chem să susţină şi pe viitor eforturile noastre în îmbunătăţirea percepţiei opiniei publice cu privire la sistemul judiciar român", a spus Bărbulescu.

Preşedinta CSM Lidia Bărbulescu a făcut un apel către participanţii la actul de justiţie să fie alături în continuare de Consiliu "în eforturile pentru crearea unei justiţii cu adevărat independente - condiţie indispensabilă a existenţei statului de drept".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici