- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (27.10.2016, 12:15)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barocamera de la Spitalul Floreasca pentru marii arşi nu a funcţionat niciodată de la achiziţie/ Lascăr: Necesită măsuri de securitate deosebite
Profesorul Ioan Lascăr susţine că barocamera achiziţionată cu 750.000 euro de Spitalul Floreasca este nefuncţională pentru că necesită măsuri de securitate sporite, dând exemplu o întâmplare din urmă cu 40 de ani când un pacient a fost carbonizat în timp ce folosea acest tip de aparatură. Şeful Secţiei de arşi a Spitalului Floreasca, Adrian Frunză, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că barocamera de care dispune unitatea sanitară este într-un proces de reamplasare, ea nefiind niciodată utilizată de la achiziţionare.
Urmărește
2504 afișări
Barocamera de la Spitalul Floreasca este nefuncţională în prezent
"Este un echipament extrem de performant şi pretenţios, care reclamă măsuri de securitate cu totul şi cu totul deosebite. Nu putem să o montăm oricând, oriunde şi întâmplător. Este vorba de anumite spaţii care sunt amenajate... mă refer la infrastructură... special destinate, care au anumite exigenţe constructive şi care să permită utilizarea în deplină siguranţă pentru pacienţii acestui echipament complex. Altfel, transformăm acest echipament într-o bombă periculoasă. Şi ca să întăresc ceea ce vă spun acum aş putea să subliniez faptul că în urmă cu vreo 40 de ani... eu eram încă prin spitalul ăsta... într-o cameră hiperbară care era amenajată la nivelul tehnologic de atunci, din cauza unor mici erori în utilizarea acesteia, un pacient a fost carbonizat. Deci nu ne jucăm cu viaţa şi siguranţa pacienţilor, ci atunci când cei care răspund de satisfacerea integrală a cerinţelor tehnice de securitate pentru montarea acestui echipament, noi o să îl putem folosi", a declarat pentru MEDIAFAX profesorul Ioan Lascăr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Precizările au fost făcute la solicitarea MEDIAFAX, după ce şeful Secţiei de arşi a Spitalului Floreasca, Adrian Frunză, a declarat că barocamera de care dispune unitatea sanitară este într-un proces de reamplasare, ea nefiind niciodată utilizată de la achiziţionare.
"Barocamera este în momentul de faţă într-un proces de reamplasare. Aceasta nu va fi folosită doar în tratarea arşilor, ci poate fi utilizată şi pentru o multitudine de alte patologii", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Adrian Frunză.
Profesorul Ioan Lascăr a precizat că aparatura făcea parte din dotarea standard a unei secţii moderne de îngrijire a arşilor, proiect iniţiat chiar de medic în urmă cu 16 ani.
"Acum mai bine de 16 ani eu am iniţiat personal acest proiect de organizare a primei unităţi moderne de îngrijire a bolnavilor arşi din România. Barocamera făcea parte din dotarea standard, de bază a unităţii de arşi. Între timp, proiectul ăsta a îmbătrânit. (...) Indicaţiile ei sunt şi pentru tratamentul anumitor bolnavi arşi, poate nu în etapa acută, însă indicaţiile barocamerei s-au lărgit. E folosită şi în toxicologie şi în alte ramuri ale medicine interne. În concluzie, barocamera are indicaţii în tratamentul bolnavilor arşi, nu în tratamentul bolnavilor arşi acuţi, unde echipamentele performante pe care le avem la dispoziţie ne permit să asigurăm un nivel al oxigenului în periferie corespunzător. Nu e necesar să asigurăm o atmosferă bogată în oxigen, însă, pentru anumite cazuri ale bolnavilor arşi, în dinamica evolutivă a acestora, poate fi stabilit, cu indicaţii relative, ici, colo, unde chirurgul cu experienţă recomandă, să fie utilizat şi acest echipament. (…) Unul din saloanele pe care noi, din cadrul infrastructurii, îl aveam dedicate utilizării pentru barocameră, a fost superior valorificat, organizând un salon pentru un bolnav ars grav. Iar pentru barocameră, urmând decizia organelor de conducere ale spitalului, iar Ministerul nu este strain de aceste decizii, au hotărât să fie acordată o altă locaţie care să poată fi la îndemână şi altor specialităţi medicale şi chirurgicale din Spitalul de Urgenţă", a mai spus Ioan Lascăr.
Şi procurorii investighează situaţia de la Secţia de Arşi a Spitalului Floreasca în urma unei sesizări a Corpului de Control al ministrului Sănătăţii din luna iunie. Verificările de atunci au arătat că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu era încă pe deplin funcţională. Deşi sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi era complet dotată şi funcţională, barocamera nu era montată nici atunci, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat nu funcţiona corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, în număr de şase, erau dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi, a constatat Corpul de Control.
Precizările referitoare la achiziţia şi nefolosirea barocamerei au revenit în atenţia publică după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că aparatul nu poate fi folosit pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave.
"Barocamera este în momentul de faţă într-un proces de reamplasare. Aceasta nu va fi folosită doar în tratarea arşilor, ci poate fi utilizată şi pentru o multitudine de alte patologii", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Adrian Frunză, şeful Secţiei de arşi a Spitalului Floreasca.
Verificările efectuate de către Corpul de Control al ministrului Sănătăţii, în luna iunie 2016, au arătat că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu era încă pe deplin funcţională. Astfel, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI).
De asemenea, s-a mai constatat că nu era prevazută o evacuare în caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi şi că lipseau procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul unităţii. Deşi sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi era complet dotată şi funcţională, barocamera nu era montată nici atunci, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat nu funcţiona corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, în număr de şase, erau dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi.
Corpul de control a mai descoperit că saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.
În urma controlului, a fost dispusă informarea Curţii de Conturi a României.
Citeşte şi: Circulaţia pe patru linii de tramvai din Capitală, blocată din cauza unei maşini parcate pe şine - FOTO
Citeşte şi: #COLECTIV: Peste 50% din localurile închise după tragedia din Colectiv au fost deja redeschise - FOTO
Citeşte şi: 12 oameni au fost răniţi pe DN7 după ciocnirea a trei maşini, două TIR-uri şi un autocar cu pasageri - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe