Baroul Dolj i-a suspendat Alinei Bica dreptul a profesa în avocatură/ Fosta şefă DIICOT contestă decizia

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare, a fost supendată din funcţia de avocat, în urma unei decizii luate de Consiliul Baroului Dolj, transmite corespondentul MEDIAFAX. Prezentă la instanţă pentru un nou termen în unul dintre dosarele în care este judecată, Alina Bica a precizat că va contesta decizia Consiliului Baroului Dolj.

Urmărește
3098 afișări
Imaginea articolului Baroul Dolj i-a suspendat Alinei Bica dreptul a profesa în avocatură/ Fosta şefă DIICOT contestă decizia

Baroul Dolj i-a suspendat Alinei Bica dreptul a profesa în avocatură (Imagine Daniel Mihailescu / Mediafax Foto)

Fostul procuror şef al DIICOT susţine că legea nu impunea să se ia o astfel de măsură, precizând că este singurul avocat suspendat din barou ca urmare a unei decizii care nu este definitivă. Alina Bica a precizat că va contesta hotărârea colegilor săi avocaţi.

Declaraţiile au fost făcute la sediul Curţii Militare de Apel, acolo unde s-a judecat vineri un nou termen din dosarul în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de luare de mită iar fostul preşedinte al ANAF, Şerban Pop, de complicitate la această infracţiune. Alături de cei doi este judecat şi omul de afaceri Horia Simu, cel pe care Bica şi Pop l-ar fi favorizat.

Baroul Dolj i-a suspendat Alinei Bica dreptul a profesa în avocatură

Consiliul Baroului Dolj a luat decizia, în şedinţa de joi, de a-i suspenda Alinei Bica dreptul de a exercita profesia de avocat în conformitate cu prevederile articolului 50 din Statutul profesiei de avocat.

Conform acestui articol, dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mişcare acţiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

"Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului din 8 decembrie s-a aflat si suspendarea dreptului doamnei Bica Alina de a mai exercita profesia de avocat, iar în urma votului s-a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile art 50 din Statut, dispunându-se în consecinţă suspendarea", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, av. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

Decizia Consiliului Baroului Dolj este executorie, urmând să fie comunicată avocatului.

Alina Bica poate ataca hotărârea în termen de 15 zile.

Suspendarea a mai fost pusă în discuţie în primăvara acestui an. La acea vreme însă, Alina Bica a făcut cerere de transfer la Baroul Bucureşti, cerere acceptată de Baroul Dolj. Baroul Bucureşti i-a respins, însă, cererea.

Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată că i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Videanu, decizia nefiind definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o pe Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni de favorizarea făptuitorului, aceasta fiind achitată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi o alta de favorizarea făptuitorului.

Judecătorii au mai stabilit că din pedeapsa de patru ani se va scădea perioada în care Alina Bica a stat în arest preventiv, respectiv din 31 ianuarie 2015 până la 15 iunie 2015, inclusiv.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă calificată.

Decizia nu a fost definitivă şi a putut fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

Procurorii spuneau că, în 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu. Sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Videanu fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro al fostului ministru al Economiei. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu era cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Fostul procuror general al României Tiberiu Niţu a verificat şi infirmat, la finele lunii ianuarie 2015, ordonanţa fostului şef al DIICOT Alina Bica prin care aceasta a ridicat sechestrul asupra acţiunilor la Titian Mar ale lui Adriean Videanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici