Băsescu a cerut declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Muşetescu

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, o cerere privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a fostului ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului, Ovidiu Muşetescu.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Băsescu a cerut declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Muşetescu

Ovidiu Muşetescu, fostul ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS) (Imagine: Mediafax Foto)

"Urmare a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat vineri, 11 septembrie 2009, ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnului Ovidiu Tiberiu Muşetescu, fost ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Predoiu a primit cererea preşedintelui

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit, vineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a fostului ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului, Ovidiu Muşetescu.

Procurorul general Codruţa Kovesi i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, pe 29 iunie, declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu în dosarul referitor la privatizarea Alro Slatina şi Alprom SA.

Procurorii susţin că Muşetescu s-ar face vinovat de abuz în serviciu şi stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar. Cea de-a doua faptă ar fi fost comisă de Muşetescu în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom SA.

Potrivit procurorilor, "în cauză există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsă de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar".

Cererea procurorului general privindu-l pe Muşetescu este îndreptată către preşedintele României având în vedere faptul că acesta era membru al Guvernului la data la care ar fi săvârşit faptele de care este acuzat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declanşat, în 15 decembrie 2006, umărirea penală în dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producător de aluminiu Alro Slatina.

"La data de 15 decembrie 2006, procurorii DNA au început urmărirea penală in rem pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie şi anume infracţiunea prevăzută de articolul 10 litera a din Legea 78/2000", informa Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Grupul Marco International a devenit acţionar majoritar la Alro Slatina în 2002, când a achiziţionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 10% din acţiuni. Contractul a fost semnat de preşedintele de atunci al Autorităţii, Ovidiu Muşetescu.

În 15 februarie 2008, Muşetescu, aflat la DNA, declara că fusese chemat de procurori pentru a vedea documente din dosarul privatizării Alro Slatina, după ce un comisar l-a sunat, în urmă cu o zi, pentru a stabili pentru săptămâna următoare o audiere preliminară în dosarul vizând privatizarea Alro Slatina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici