- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu a dat în judecată un ziarist şi trustul la care acesta lucrează
Preşedintele Traian Băsescu a dat în judecată pe ziaristul Cristian Oprea, angajat la "Cotidianul", şi trustul Realitatea-Caţavencu, cerând despăgubiri civile simbolice de 100 lei pentru articolul "Traian Băsescu, deziceri pe toată linia de supervizarea trocului PDL-PRM", publicat în 5 septembrie.
Băsescu a dat în judecată un ziarist şi trustul la care acesta lucrează (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit portalului instanţei de judecată, plângerea a fost depusă pe 17 septembrie, primul termen al procesului care are ca obiect "pretenţii - obligaţia de a face" fiind fixat pentru 31 octombrie, la Judecătoria Sectorului 1.
Contactat de MEDIAFAX, ziaristul Cristian Oprea a declarat că a primit, vineri, la redacţie, o cerere de chemare în judecată din partea lui Traian Băsescu, reprezentat de casa de avocatură "Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a explicat că în actul primit se arată că titlul articolului "Traian Băsescu, deziceri pe toată linia de supervizarea trocului PDL-PRM" - apărut în ediţia din 5 septembrie a ziarului "Cotidianul" sub semnătura lui Cristian Oprea - conţine afirmaţii prin care autorul încearcă să acrediteze ideea "că şeful unui stat modern, membru al Uniunii Europene este de fapt un personaj care «manipulează» întreaga viaţă politică a ţării".
"Mai mult, chiar persoana subsemnatului, detaşată de calitatea de şef de stat, este pusă în discuţie prin afirmaţia «şeful statului a încercat să inducă ideea că are preocupări înalte", se arată în citaţia primită de Oprea.
În document se mai arată că faptele care i se impută ziaristului contravin normelor de drept obiectiv, reprezentând "atingeri grave" ale drepturilor la onoare şi reputaţie ale lui Traian Băsescu.
Şeful statului cere instanţei obligarea ziaristului şi a trustului Realitatea-Caţavencu la plata a 100 lei, reprezentând despăgubiri civile simbolice pentru prejudiciul moral constând în vătămarea dreptului său la onoare şi reputaţie.
Preşedintele Băsescu invocă articolele 998 şi 999 din Codul civil, precum şi Rezoluţia 1003 a APCE.
Conform articolului 998 din Codul civil, "orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara".
Articolul 999 din Codul civil stabileşte că "omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau prin imprudenţa sa".
Rezoluţia 1003 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), privind etica jurnalistică, prevede că principiul de bază al eticii jurnalismului este diferenţierea dintre noutăţi şi opinii, astfel încât acestea să nu fie confundate.
"Difuzarea ştirilor trebuie să fie bazată pe adevăr, asigurată prin mijloace adecvate de verificare şi demonstrare şi pe imparţialitate în prezentare, descriere şi narare. Bârfele nu trebuie confundate cu noutăţile. Titlul şi sumarul ştirilor trebuie să reflecte esenţa evenimentelor şi datelor prezentate cât mai precis. (...) Chiar dacă opiniile sunt întotdeauna subiective şi nu pot servi ca criteriu pentru veridicitate, trebuie să ne asigurăm că opiniile sunt exprimate onest şi etic", prevede rezoluţia.
Potrivit unui comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Preşedinţia susţine că procesul declanşat de şeful statului împotriva ziarstului de la "Cotidianul" vine după ce Cristian Oprea a redactat mai multe articole cu informaţii neadevărate şi că retragerea acţiunii în justiţie presupune exprimarea de către jurnalist a "regretului pentru situaţia creată".
Administraţia Prezidenţială menţionează în comunicat că "poate pune la dispoziţia ziarului Cotidianul un istoric al acestor articole, precum şi al contactelor purtătorului de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan, cu domnul Oprea în fiecare din cazurile respective".
"Procesul declanşat de preşedintele României, Traian Băsescu, vine în contextul unei serii de articole care conţin informaţii neadevărate, redactate de domnul Cristian Oprea", se arată în comunicat.
Preşedinţia adaugă că reprezentaţi ai Administraţiei Prezidenţiale i-au semnalat în repetate rânduri ziaristului "inexistenţa" unora dintre informaţiile conţinute de articolele care purtau semnătura sa.
"De asemenea, domnului Oprea i s-a semnalat incorectitudinea atribuirii de informaţii inexistente unor «surse din Administraţia Prezidenţială» sau «Palatul Cotroceni». Orice consilier al preşedintelui, pe care domnul Cristian Oprea îl poate indica drept sursă, poate confirma redacţiei ziarului Cotidianul neadevărul sau inexistenţa unor afirmaţii făcute de acesta în cadrul unor articole", susţine Preşedinţia.
În comunicat se mai arată că, pentru acţiunea în instanţă, preşedintele a recurs la "serviciile unei firme private de avocatură".
"Retragerea acţiunii în justiţie presupune un simplu gest din partea domnului Oprea – exprimarea regretului pentru situaţia creată", menţionează Preşedinţia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO