Băsescu a notificat că a respins-o pe Bărbulescu pentru şefia ICCJ
Preşedinţia a notificat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu respingerea propunerii CSM de numire a Lidiei Bărbulescu la conducerea ICCJ, procedura de depunere a candidaturilor fiind reluată cu începere din 22 decembrie 2009.
Băsescu a notificat că a respins-o pe Bărbulescu pentru şefia ICCJ (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instanţei supreme, Administraţia Prezidenţială a remis instituţiei adresa numărul 3848 din 22 decembrie 2009, astfel de la acea dată pot fi depuse în termen de 30 de zile candidaturile pentru funcţia de preşedinte al ICCJ.
"Având în vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administraţiei Prezidenţiale, în condiţiile articolului 53 alin. 1 - 5 din Legea 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 22 decembrie 2009, se pot depune candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un anunţ privind reluarea procedurii de depunere de candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ICCJ, postat pe site-ul instanţei supreme.
Candidaţii trebuie să fi funcţionat la ICCJ cel puţin doi ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit Legii 303/2004, depunerea candidaturii implică manifestarea expresă de voinţă a candidatului de a participa la procedura pentru ocuparea unei funcţii de conducere, depunerea de înscrisuri cum ar fi diplome, certificate şi atestate pe care cadidatul le consideră relevante în susţinerea cadidaturii, date privind activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, cu referiri la lucările elaborate şi publicate, curriculum vitae, plan managerial privind concepţia asupra modului de exercitare a funcţiei pentru care se candidează.
Contactată de MEDIAFAX, Lidia Bărbulescu a refuzat să comenteze decizia şefului statului, menţionând că va face declaraţii după ce va vedea motivarea respingerii numirii sale la ICCJ.
Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat-o, în 22 octombrie 2009, cu majoritate de voturi, pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Pentru aceeaşi funcţie îşi mai depuseseră candidaturile Gabriela Victoria Bîrsan, Elena Cîrcei, Dănuţ Cornoiu şi Ilie Iulian Dragomir, toţi judecători la instanţa supremă.
Lidia Bărbulescu declara atunci că nu are niciun motiv să se îndoiască de faptul că preşedintele Traian Băsescu va semna decretul de numire a ei în funcţia de preşedinte al instanţei supreme.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 5 noiembrie 2009, că nu primise de la CSM dosarul de desemnare a Lidiei Bărbulescu pentru şefia ICCJ, dar că, după ce îl va primi, va lua o decizie în interesul românilor.
În 3 decembrie, însă, preşedintele Traian Băsescu declara, în timpul dezbaterii electorale pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, că nu o va numi pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al instanţei supreme.
Traian Băsescu a răspuns astfel punctual întrebării moderatorului dezbaterii, care le-a cerut ambilor candidaţi să spună dacă o vor numi sau nu pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a fost singura referire a preşedintelui în funcţie la problema numirii Lidiei Bărbulescu, el continuându-şi discursul pe tema relaţiei preşedintelui cu sistemul judiciar.
Preşedintele interimar al instanţei supreme, Lidia Bărbulescu spunea, în replică la afirmaţia lui Băsescu, că părerea oamenilor politici, oricare ar fi ei, nu o interesează.
Ea declara că are satisfacţia propunerii de numire a colegilor săi care o cunosc, adăugând că părerea oamenilor politici nu o interesează.
Potrivit legii, "preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani."
Numirea în funcţia de preşedinte al ICCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Lidia Bărbulescu a fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anul trecut, în continuare este membru al CSM şi asigură interimatul la şefia ICCJ, în locul lui Nicolae Popa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO