Preşedintele Traian Băsescu a făcut vineri, după promulgarea legii creşterii salariilor profesorilor, un apel la sindicate pentru ca acestea să nu producă tensiuni, dând asigurări că, după alegeri, dacă va exista un guvern responsabil, ideea "salarii contra performanţă" va rămâne deschisă.
Băsescu a spus că prin promulgarea legii de creştere a salariilor profesorilor concomitent cu semnarea de către liderii principalelor sindicate din educaţie a Strategiei Miclea s-au creat premisele unui pact "salarii contra reformă şi performanţă".
"Am speranţa că majorarea salariilor profesorilor nu va genera în acest moment tensiuni sindicale. Fac un apel în acest sens la sindicate", a spus Băsescu menţionând că unele dintre sindicate "au fost stimulate să reacţioneze împotriva creşterii salariilor profesorilor, unele fără să o spună deschis".
El a amintit că în prezent se intră pe "ultima sută de metri pentru alegeri".
"Corect ar fi să aşteptăm terminarea alegerilor şi numirea unui nou guvern. Vă garantez că în situaţia în care, după alegeri, vor avea un guvern responsabil ideea de salarii contra reformă şi performanţă rămâne deschisă, iar ideea salarii şi gata, pentru voturi s-a închis şi sper să rămână închisă", a spus Băsescu.
El a mai declarat că sumele pentru creşterea salariilor profesorilor sunt nesemnificative în raport cu sumele destinate investiţiilor în infrastructură.
"Vă asigur pe dumneavoastră, dar în primul rând pe români şi pe analişti, că nu poate fi vorba de afectarea investiţiilor prin creşterea salariilor profesorilor, şi dacă va fi nevoie, după alegeri, ale funcţionarilor publici şi ale celor din sănătate contra performanţă", a spus Băsescu.
Şeful statului a spus că legea respectă criteriile de constituţionalitate şi consideră oportună promulgarea acesteia.
Conform lui Băsescu, legea salariilor profesorilor este constituţională, aşa cum a stabilit CC.
Al doilea element pe care îl are în vedere preşedintele este conformitatea legii, şi, sub acest aspect, atenţia preşedintelui se îndrepată către respectarea obligaţiilor internaţionale asumate, iar din acest punct de vedere legea salarizării profesorilor se încadrează în obiectivele strategiei Lisabona.
Al treilea aspect pe care preşedintele îl analizează este oportunitatea promulgării, având ca unică alternativă întoarcerea legii la Parlament
"Am considerat că această lege este oportună pentru că, între toate partidele, s-a semnat un pact pentru educaţie, la care s-au raliat trei federaţii sindicale mari", a declarat şeful statului, subliniind că "performanţa fără bani este imposibilă".
Băsescu: Nu creşterea salariilor împiedică investiţiile ci lipsa de interes pentru banii europeni
Băsescu speră că majorarea salariilor profesorilor nu va genera tensiuni sindicale