Băsescu a vizitat câteva secţii ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, sâmbătă, câteva secţii ale Combinatului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, şeful statului sosind în zonă în jurul orei 14.00 şi fiind întâmpinat de oficialităţi locale şi reprezentanţi ai companiei.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Băsescu a vizitat câteva secţii ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea

Băsescu a vizitat câteva secţii ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (Imagine: Mediafax Foto)

Traian Băsescu a vizitat câteva secţii şi, de asemenea, s-a deplasat la o fabrică, aflată în apropiere, care se ocupă cu producţia de geamuri.

Şeful statului are programată, de asemenea, o deplasare în judeţul Dolj, la Bechet, în cursul după-amiezii de sâmbătă.

Sindicaliştii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea solicitaseră, la începutul lunii iulie, implicarea preşedintelui Traian Băsescu în rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea, în condiţiile în care Comisia Europeană ar fi dat aviz favorabil pentru accesarea unui credit.

Potrivit sindicaliştilor de la Oltchim, Comisia Europeană ar fi dat aviz favorabil pentru a fi accesat un credit de 62 milioane euro, iar statul român, prin Ministerul Economiei, nu a identificat soluţii pentru a fi accesat acest credit. Sindicaliştii susţin că aceşti bani ar permite, printre altele, preluarea Pirolizei de la Piteşti pentru Oltchim şi implicit ar asigura aprovizionarea cu etilenă şi propilenă, două materii prime de bază în procesul tehnologic.

"Solicităm preşedintelui României să vină pe platforma chimică şi să se implice personal în deblocarea situaţiei combinatului. Este ultima speranţă pentru salariaţi ca lucrurile să revină la normal. Sunt opt luni de când s-a oprit petrochimia de la Piteşti, iar de atunci nu am mai primit etilenă şi propilen. Drept pentru care Oltchim a funcţionat doar la 30% din capacitate, a avut pierderi lunare de cinci milioane de euro şi o cifră de afaceri de 18 milioane euro, în condiţiile în care, în mod normal, atingea o cifră de 55 milioane de euro. Pe cale de consecinţă, angajaţii suferă, iar Consiliul de Administraţie a decis, în 18 iunie, ca o parte a salariaţilor să plece în şomaj tehnic", a declarat liderul sindical Mihai Diculoiu.

Diculoiu a mai precizat că la sfârşitul lunii iulie expiră termenul pentru cei 700 de salariaţi trimişi în şomaj tehnic, iar o următoare serie de angajaţi trimişi acasă temporar în aceeaşi formă de şomaj nu va mai fi acceptată de sindicat decât în condiţiile în care va fi semnat acordul de preluare a Pirolizei de la Arpechim Piteşti, care ar oferi garanţia locurilor de muncă.

În luna iunie, Consiliul de Administraţie al Oltchim a decis diminuarea salariilor cu 15% pentru trei luni, trimiterea în şomaj tehnic a 1.400 de salariaţi în lunile iulie şi august şi concedierea colectivă a 500 de salariaţi începând cu 1 septembrie.

Decizia a nemulţumit angajaţii companiei, iar câteva sute de salariaţi au protestat în luna iunie, ameninţând cu marşuri şi proteste în faţa clădirii Prefecturii Vâlcea.

Acţionarii combinatului au fost convocaţi la 6 august pentru aprobarea programului de restructurare.

Combinatul chimic estimează că va înregistra în acest an pierderi de 151,7 milioane lei, mai mici cu 35,14% faţă de rezultatul negativ de 234 milioane lei din 2008. Compania se aşteaptă la o diminuare de 12% a veniturilor, de la 2,01 miliarde de lei în 2008 la 1,7 miliarde de lei.

Compania este controlată în proporţie de 54,79% de Ministerul Economiei. Compania germană PCC SE deţine 12,15% din acţiuni, iar diferenţa aparţine mai multor firme şi persoane fizice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici