- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Am putea ca până la vacanţa de vară să avem Legea sănătăţii adoptată
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că vrea să creadă că proiectul Legii Sănătăţii poate să fie adoptat în această sesiune legislativă, precizând că nu-şi doreşte o asumare a răspunderii guvernamentale în acest sens.
Băsescu: Am putea ca până la vacanţa de vară să avem Legea sănătăţii adoptată (Imagine: Razvan Chirtia/Mediafax Foto)
"Eu aş vrea, poate ca un semn al evoluţiei noastre, nu ştiu ce rost are încrâncenarea asta, să fii împotrivă la orice pleacă de la Preşedinţie... Vreau să cred că măcar cu Legea Sănătăţii am putea s-o dezbatem până la mijlocul lui februarie, până la sfârşitul lui februarie, să intrăm într-o procedură în aşa fel încât înainte de vacanţa de vară să avem legea adoptată, pentru că de forma finală care va fi adoptată depinde cum va arăta legislaţia secundară. Vor trebui reglementări prin Ordine ale miniştrilor, prin Hotărâri de Guvern... Legea face frecvente trimiteri la astfel de legislaţii secundare de diverse tipuri", a declarat Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
El a mai spus că nu-şi doreşte adoptarea Legii Sănătăţii prin asumarea răspunderii guvernamentale.
"Însă ce vreau să ştiţi e că nu-mi doresc o asumare a răspunderii pe o lege atât de importantă, nu pentru că am dubii asupra calităţii legii, ci pentru că aş vrea ca un număr cât mai mare de români să ştie conţinutul. Toţi suntem interesaţi de cum este abordată problema sănătăţii", a spus preşedintele.
Preşedintele a menţionat că legea lasă loc sectorului privat în domenii considerate anterior "tabu".
"Vă mai pot spune că legea, pe fondul ei, schimbă puţin filosofia: lasă loc sectorului privat şi în domeniul spitalelor şi în domeniul asigurărilor şi în multe alte zone care până acum erau tabu şi erau ale statului", a mai spus şeful statului.
El a admis că este posibil ca persoanele care au lucrat la proiectul Legii Sănătăţii să fi omis anumite aspecte, dar a menţionat că are convingerea că o dezbatere "onestă" poate duce la soluţie mai bună decât proiectul existent.
"Nu vreau să fie considerat ca o ameninţare, dar nu aş vrea să se repete experienţa de la Legea educaţiei, o lege bună, exigentă, care odată lansată în dezbatere publică a fost superpolitizată, ceea ce a împins până la urma Guvernul să-şi asume răspunderea în loc să fie o trecere normală şi decentă prin Parlament. Vreau să cred că am învăţat din erorile de dezbatere superpolitizate de la Legea educaţiei sau de la Codul Muncii şi măcar acum, când este vorba despre sănătatea publică, vom găsi resurse să facem o discuţie decentă cu legea citită. Până la urmă, nu este nevoie să te pronunţi pe orice", a adăugat Băsescu.
El a precizat că nu se referă neapărat la jurnaliştii prezenţi, ci, în primul rând, la "clienţii televiziunilor, cei care le ştiu pe toate".
"Dacă îl intrebi de avioane de luptă, vorbeşte de avioane de luptă, daca îl intrebi de educaţie, vorbeşte de educaţie, daca îl intrebi de sănătate, vorbeşte de sănătate, sunt oameni-orchestră în televiziuni. Unii se mai împopoţonează şi cu titlul de profesor, conferenţiar etc sau îşi spun între ei: domn' profesor... Dar nu spune nimeni în ce este profesor. Poate este profesor în construcţii hidrotehnice şi domn' profesor se pronunţă pe sănătate! Deci aş vrea să avem şansa unei dezbateri decente legate de viitorul sistemului de sănătate din România", a mai spus şeful statului.
De asemenea, el a precizat că proiectul Legii sănătăţii este puternic inspirat din experienţa sistemului de sănătate olandez şi german.
Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Realitatea TV, că ar fi "o mare greşeală" ca noua lege a sănătăţii să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, apreciind că textul legislativ trebuie dezbatut în Parlament, iar înainte de aceasta trebuie "dezbătut public cu bună credinţă".
"Cred că ar fi o mare greşeală (ca noua lege a sănătăţii - n.r.) să treacă prin asumarea răspunderii", a spus şeful statului, răspunzând unei întrebări.
Preşedintele Băsescu a menţionat că legea trebuie dezbatută în Parlament şi, înainte de aceasta, trebuie dezbătută public "cu bună credinţă".
"Legea trebuie dezbătută în Parlament, dar, înainte de a ajunge în Parlament, această lege trebuie dezbătută public cu bună credinţă", a apreciat şeful statului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale