Băsescu: Andronescu face compromisuri în reforma educaţiei; sindicatele sunt element de blocaj

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că ministrul Andronescu face compromisuri inadmisibile în reforma educaţiei din interese electorale, iar sindicatele sunt elementul pricipal de blocaj al procesului de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Andronescu face compromisuri în reforma educaţiei; sindicatele sunt element de blocaj

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine din arhivă; Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Blocajul în reforma educaţiei este o responsabilitate egal împărţită între sindicate şi oameni politici. Sindicatele sunt elementul major de blocaj în adoptarea reformelor Miclea şi de asemenea, oameni politici, inclusiv doamna Andronescu, din dorinţa de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezită şi face compromisuri inadmisibile în raport cu situaţia grea în care se află sistemul de educaţie din România", a spus Băsescu.

El a menţionat că, aşa cum a mai spus, blocajul reformei în educaţie este responsabilitatea egală a politicienilor şi sindicatelor.

"Şi în învăţământul privat, ca şi în învăţământul de stat, găsim judecători, salariaţi ai Curţii de Conturi, prefecţi, oameni politici care fac, vezi Doamne, pe dascălii şi asta pentru a se crea un păienjeniş de susţinere a opţiunilor celor care nu doresc reformarea sistemului educaţiei. Probabil aici găsim şi explicaţia de ce orice acţiune în instanţă a universităţilor este câştigată de universităţi în detrimentul, uneori, al aplicării legii şi al interesului public de a avea un sistem de educaţie performant", a mai spus şeful statului.

El a ţinut să respingă acuzaţiile potrivit cărora ar fi abandonat ideea necesităţii reformei înm educaţie şi s-ar fi aliat celor corupţi din sistem.

"Pentru cei care au făcut speculaţia atât de urâtă - n-o calific altfel - dar care probabil este în conformitate cu mecanismul lor de a gândi, că preşedintele a abandonat reforma în educaţie, şi trece de partea fraudelor de la Spiru Haret, le-aş aduce aminte că în anul 2005, în timpul lui Miclea, s-a emis ordonanţa de urgenţă 75 privind asigurarea calităţii în educaţie", a spus şeful statului.

Preşedintele a spus că această ordonanţă a fost respinsă iniţial de Parlament iar el însuşi a cerut, la 25 noiembrie 2005, reexaminarea  proiectului legislativ, în urma acestui demers ordonanţa fiind adoptată cu modificări în aprilie 2006 şi devenind legea 87.

"Resping categoric orice afirmaţie, speculaţie, a doamnelor, domnilor jurnalişti politicieni pe care i-ar duce capul că preşedintele vinde interesele educaţiei pentru voturi, cum se exprimă în ultimele două zile prestigioşi cunoscători ai ceea ce gândesc eu", a comentat preşedintele.

El a spus că martea problemă a educaţiei rămâne reforma curiculară. "Am convingerea că şi aici, actualul ministru al Educaţiei împreună cu sindicatele vor face să eşueze angajamentul pe care doamna Andronescu şi l-a luat în faţa mea, acela de a face reforma curiculară pentru anul de învăţământ 2009 - 2010 şi că nu vor mai învăţa copiii 12,13, 14 materii, ceea ce este un abuz inimaginabil, pentru a crea catedre, locuri de muncă pentru clientelă dar şi pentru dacsăli nepregătiţi", a spus şeful statului.

Preşedintele a apreciat că atât Ministerul Educaţiei cât şi sindicatele trebuie să înţeleagă că "un optim este undeva între 5, 6, 7 materii pe an". "Dar - şi aici s-ar putea să avem dificultăţi în a traduce clasicilor educaţiei româneşti - educaţia trebuie să fie transdisciplinară, ca de altfel şi examinarea", a mai spus şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, soluţiile Comisiei Miclea "propun şi responsabilitatea publică a universităţilor în condiţiile în care autonomia universitară creşte mai mult decât nivelul de autonomie existent în acest moment".

"Sigur, evaluările periodice ale cadrelor didactice, ale elevilor, ale universităţilor în ansamblul lor, ale cursurilor, a programelor sunt cele care sperie în momentul de faţă şi atât parte din oamenii politici cât şi sindicatele nu doresc reforma sistemului de educaţie pentru că îl văd ca pe un sistem producător de bani pentru ei şi nu ca pe un sistem în mijlocul căruia se află elevul şi studentul", a mai zis şeful statului. 

"Este paradoxal cum sisteme cu o densitate foarte mare de oameni cu studii superioare nu pot fi sau nu se lasă reformate datorită influenţei pe care o au în clasa politică dar şi beneficiilo pe care le aduc unor politicieni, pe când mineritul a putut fi reformat, calea ferată a putut trece printr-un sistem de reformă chiar dacă este ea în pierdere. Dar acolo erau oameni mai simpli, oameni care nu aveau la ce uşi să bată (...) pe când în educaţie şi justiţie, reforma este departe de a fi o carte de vizită chiar pentru cei care lucrează permanent în interiorul celor două sisteme", a comentat preşedintele.

Băsescu: Andronescu mi-a spus din aprilie că sunt probleme la "Spiru Haret"

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat joi că a fost informat de Ecaterina Andronescu încă din luna aprilie în legătură cu o serie de probleme la Universitatea Spiru Haret, şeful statului spunând că a avut în total două discuţii cu actualul ministru pe această temă.

"Problema Spiru Haret am discutat-o cu doamna Andronescu în data de 13 aprilie, când m-a informat că această în universitate sunt probleme... şi, dacă nu mă înşel, subiectul l-am discutat şi pe data de 3 martie. Au fost două discuţii ale mele cu doamna ministru Andronescu în care mi-a semnalat problematica, aşa cum aprecia dânsa la ora respectivă, cu privire la funcţionarea Universităţii Spiru Haret", a spus şeful statului.

El a adăugat că, în acelaşi timp, a avut şi discuţii cu Ecaterina Andronescu legate de necesitatea de a implementa rapid setul de soluţii stabilit de comisia Miclea.

"Constatând că de fapt setul de soluţii de reformare a sistemului de educaţie din România întârzie, am mers la şedinţa de guvern la care v-aţi revoltat toţi (jurnaliştii, n.r.) şi am abordat în Guvern această problemă, a necesităţii aplicării rapide a reformei în educaţie, sigur, susţinând soluţiile comisiei prezidenţiale conduse de profesorul Miclea", a spus şeful statului.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, marţi, că toate diplomele de la Universitatea "Spiru Haret", indiferent de programul sau forma de învăţământ urmată, rămân valabile până la clarificarea totală a situaţiei de la instituţia de învăţământ superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici