- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu, aşteptat la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat, duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, la care urmează să participe peste 10.000 de persoane.
Băsescu, aşteptat la Târgul de Fete de pe Muntele Găina (Imagine: Cristi Vătafu/Mediafax Foto)
Preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, care este şi primarul municipiului Alba Iulia, a declarat corespondentului MEDIAFAX că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu invitaţia de a participa la sărbătoarea de pe Muntele Găina, manifestare simbol pentru judeţul Alba, la care ar urma să asiste peste 10.000 de persoane.
"Ştiu că preşedintele preţuieşte foarte mult tradiţiile şi arta populară autentică, iar acestea se păstrează cu sfinţenie. Mai avem încă meşteri populari adevăraţi şi tradiţii nealterate cu care ne putem mândri", a spus Mircea Hava.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Târgul de Fete va începe, sâmbătă, la ora 10.00, când la Casa Memorială "Avram Iancu" din comuna cu acelaşi nume va avea loc vernisajul expoziţiei "Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică". Programul va continua cu parada portului popular, la care vor participa câteva sute de reprezentanţi din comunele Bucium, Daia Română, Galda de Jos, Jidvei, Sohodol şi Avram Iancu.
Începând cu ora 11.30, va avea loc finala festivalului-concurs "Cultură pentru Cultură", cu participarea comunelor Bucium, Daia Română, Galda de Jos, Jidvei şi Sohodol. Sâmbătă seară, pe scena din centrul comunei Irina Loghin şi Veta Biriş vor susţine recitaluri, iar aproape de miezul nopţii vor avea loc focuri de artificii.
Sâmbătă seară, încep manifestările şi pe Muntele Găina, unde organizatorii au pregătit un program pentru tineri, cu muzică, jocuri de lasere şi lumini, spectacol pirotehnic şi concursuri-surpriză. La miezul nopţii, pe munte va fi aprins cel mai mare foc de tabără din Munţii Apuseni, denumit "Focul Îndrăgostiţilor".
Duminică, manifestările vor începe cu un "Te Deum", la Crucea Iancului, în cinstea martirilor neamului, apoi vor fi vernisate expoziţiile meşterilor populari prezenţi la târg şi vor avea loc spectacole folclorice, susţinute de formaţii şi interpreţi din judeţele Alba, Hunedoara, Cluj şi Bihor.
Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat pe Muntele Găina duminică dimineaţă, urmând să participe la slujba de la Crucea Iancului, dar şi la un moment pregătit special de organizatori în acest an, adică adunarea "oastei lui Iancu". Câteva zeci de tineri călăreţi îmbrăcaţi în portul tradiţional din perioada lui Avram Iancu vor crea un moment special, detaliile fiind însă păstrate secrete de către organizatori.
Peste 200 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi, sâmbătă şi duminică, în Avram Iancu şi pe Muntele Găina pentru a asigura ordinea în cadrul manifestărilor.
Târgul de Fete de pe Găina este, de doi ani, marcă înregistrată la OSIM a Consiliului Judeţean Alba.
În fiecare an, pe Muntele Găina din judeţul Alba se organizează, în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber - Târgul de fete. Sărbătoarea este organizată, în colaborare, de judeţele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad, fiind un adevărat festival al cântecului şi al jocului, al tradiţiilor şi al datinilor strămoşeşti.
Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete si băieţi, joacă, petrec, cântă, iar feciorii fac cunoştinţă cu fetele din locuri depărtate, pentru ca, apoi, mulţi dintre ei să se căsătorească.
Târgul de fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816, dar ar putea fi mult mai vechi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului