- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Băsescu atacă, din nou, sistemul de învăţământ
Preşedintele Traian Băsescu a denunţat, luni, la Iaşi, sistemul actual de plăţi practicat în învăţământ, în special în universităţi, pentru promovarea unor examene şi a spus că şcoala ar trebui să cultive valorile universale ca"verticalitatea şi onestitatea", şi nu "mita, furtul şi minciuna".
Aflat la deschiderea noului an universitar, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Băsescu a afirmat, în discursul pe care l-a rostit în faţa studenţilor, că şcoala româneascã suferă în continuare de "tare mai vechi" cum ar fi mita la promovarea examenelor şi plagiatul practicat deopotrivă de studenţi şi profesori, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Elevii învaţă că plata, şi nu învăţătura este soluţia pentru a obţine o diplomă", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Şeful statului a spus că universitatea ar trebui să fie nu doar un mediu de informare, ci să cultive valorile universale cum ar fi verticalitatea şi onestitatea.
"În acest moment, există în universităţi şi şcoli o reţea de plată care dublează procesul de învăţământ şi împiedică construirea unei adevărate ierarhii a valorilor în societatea noastră. Cine refuză frauda şi corupţia la 18 ani, o va refuza şi la 38, şi la 58 de ani. Viitorii jurişti şi oamenii de afaceri vor avea curajul de a spune «Nu» imposturii şi furtului", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că în ziua de astăzi să deţii o diplomă universitară este un lucru obişnuit şi că în multe cazuri diploma rămâne un petic de hârtie care nu are nicio legătură cu ceea ce fac studenţii după absolvire, nu are nicio legătură cu profesia lor.
"Un filolog care vinde telefoane sau un economist care culege fructe nu justifică investiţia pe care o facem în învăţământ", a spus Băsescu.
Preşedintele a insistat foarte mult pe faptul că ceea ce se învaţă la şcoală trebuie corelat cu necesităţile economiei actuale.
Băsescu a ajuns la Iaşi duminică seară şi a fost cazat la un hotel din centrul municipiului. El a făcut o plimbare liniştită, privată, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi s-a închinat la Catedrala Mitropolitană, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Aproape 700.000 de studenţi înscrişi în anul universitar 2007-2008, de peste patru ori mai mulţi decât în 1989, încep cursurile luni, majoritatea, respectiv 493.000, fiind în învăţământul de stat, a declarat, duminică agenţiei MEDIAFAX, Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei.
Astfel, potrivit datelor furnizate de către demnitar, în învăţământul de stat pe locuri bugetate sunt înscrişi 235.000 de studenţi, iar pe locuri cu taxă alţi 258.000.
În învăţământul superior privat figurează 120.000 de studenţi la forma de învăţământ de zi, şi 60.000 pentru învăţământul deschis la distanţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.