Băsescu: Avem de ce să fim mândri atunci când privim în istoria noastră

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis românilor, sâmbătă, la Alba Iulia, că au de ce să fie mândri când îşi privesc istoria şi au de ce să se bucure la 1 Decembrie 2008 când România va sărbători 90 ani de la devenirea sa ca stat naţional, stat unitar şi stat suveran.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Avem de ce să fim mândri atunci când privim în istoria noastră

Băsescu: Avem de ce să fim mândri atunci când privim în istoria noastră (Imagine: Mediafax Foto)

"Anul acesta, sărbătorim 90 de ani de la Marea Unire. Este momentul de cea mai puternică expresie a voinţei românilor de a-şi realiza Unirea. 1 Decembrie 1918 a fost piatra de temelie a evenimentelor noastre moderne. Alba Iulia este capitala Unirii pentru că aici s-au petrecut evenimente care justifică această denumire. Aici a intrat triumfal voievodul Mihai Viteazul, aici a avut loc Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918. Aici a fost încoronat Regele Ferdinand şi Regina Maria. Iată elemente care fac pentru vecie din Alba Iulia Capitala Unirii", a spus şeful statului în discursul rostit la Alba Iulia cu ocazia manifestărilor dedicate Marii Uniri.

Şeful statului a aminti că Unirea nu a fost un moment care a venit fără a fi marcat de evenimente care să pregătească acest moment.

"Prima încercare de Unirea a principatelor sub voinţa şi sabia lui Mihai Viteazul este un moment important al actului ce se pregătea. A urmat Unirea principatelor din 1859 şi în sfârşit Unirea Basarabiei şi Bucovinei la 1 decembrie 1918", a reamintit şeful statului.

Traian Băsescu a afirmat că toate aceste evenimente au fost cele care au aşezat temelia României de astăzi.

"Cu certititudine, voinţa românilor a fost tradusă în principii şi valori de oameni politici dedicaţi României, dedicaţi voinţei poporului român şi aici nu putem să nu îi amintim pe Iuliu Maniu, I. C. Brătianu, Vasile Goldiş, Alexandru Vaida Voievod, episcopul Miron Cristea sau episcopul Iuliu Hosu. Sunt acei oameni care au tradus voinţa românilor în principii, principii care au fost stabilite la 1 decembrie 1918 şi pe care le găsim şi astăzi la fel de valabile: România stat naţional, România stat unitar, România stat suveran. Sunt principii pe care aceşti oameni politici le-au stabilit în numele românilor şi ele sunt şi astăzi scrise în Constituţia României şi vor rămâne pe vecie valabile pentru fiecare român", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a spus că tot atunci oamenii politici au tradus voinţa românilor în valori precum libertate, democraţie, reprezentativitate, protejarea proprietăţii, liberatea de confesiune, libertatea religioasă.

"Iată valori stabilite tot la 1 Decembrie 1918, care sunt şi astăzi valori ale naţiunii române, ale statului român. Avem de ce să fim mândri atunci când privim în istoria noastră, în istoria devenirii noastre, avem de ce să ne bucurăm de 1 Decembie 2008, când vom sărbători 90 de ani de la devenirea noastră ca stat naţional, stat unitar, stat suveran. Pentru toate acestea trebuie să mulţumim înaintaşilor noştri, dar, în egală măsură, şi românilor care astăzi trăiesc pe aceste pământuri, dar şi românilor de pretutindeni. Ei poartă în suflet dragostea de ţară, patriotismul, iubirea pentru valorile naţionale, iubirea pentru principii, iubirea pentru cultură. Permiteţi-mi ca la umbra lui Mihai Viteazul să spunem tuturor românilor La mulţi ani de Ziua Naţională", a mai spus şeful statului.

La finalul discursului preşedintelui, mulţimea prezentă în faţa statuii lui Mihai Viteazul din cetatea din Alba Iulia au început să scandeze "Băsescu! Băsescu!", înghesuindu-se să vorbească sau să dea mâna cu şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici