- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: CC să constate că instanţele şi-au arogat competenţele Legislativului şi Guvernului
Preşedintele Traina Băsescu cere Curţii Constituţionale să constate faptul că instanţele şi-au arogat competenţe ce aparţin autorităţii legislative, prin edictarea de norme juridice, prerogativă ce aparţine Parlamentului şi în anumite situaţii, strict delimitate de Constituţie, Guvernului.
Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)
În cazul prezentat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti au emis hotărâri judecătoreşti neţinând cont de prevederile art. 61 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.
Mai mult, arată preşedintele, deşi potrivit art. 142 alin. (1) din Constituţia României, doar "Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei", Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu ocazia soluţionării recursului în interesul legii, analizează aspecte ce ţin de modalitatea de adoptare a unui act normativ şi concluzionează în sensul neconstituţionalităţii acestuia. Procedând astfel instanţa supremă şi-a depăşit sfera de competenţă, arogându-şi puteri ce nu i-au fost conferite de Constituţie, Curtea Constituţională fiind singura în măsură să verifice conformitatea legii sau ordonanţei cu legea fundamentală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Având în vedere competenţa materială exclusivă a Curţii Constituţionale de a verifica respectarea principiului separaţiei puterilor în cadrul statului de drept şi de a asigura supremaţia Constituţiei în sistemul juridic normativ, preşedintele cere Curţii - în considerarea argumentelor expuse - să constatate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României şi Guvernul României, pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a faptului că instanţele de judecată şi-au arogat competenţe ce aparţin autorităţii legislative, prin edictarea de norme juridice, prerogativă ce aparţine Parlamentului şi în anumite situaţii, strict delimitate de Constituţie, Guvernului.
Curtea Constituţională a stabilit ca termen de soluţionare a sesizării preşedintelui data de 13 mai.
Un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi Executiv a fost reclamat şi de magistraţi, care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională.
CSM a admis să sesizeze CC, însă până marţi nu fusese redactată sesizarea către judecătorii constituţionali.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO