"În momentul în care organul emitent sesizează instanţa, poate să ceară şi suspendarea permisului. Adică suspendarea permisului să fie dispusă de instanţă, nu de autoritatea emitentă", a explicat senatorul PDL Mircea Andrei, iniţiator al amendamentului, alături de senatorul Dan Şova (PSD).
El a precizat că există o dispoziţie expresă în contencios administrativ, conform căreia un act administrativ, în momentul în care a ieşit din circuitul administrativ şi a trecut în circuitul civil, nu mai poate fi anulat de autoritatea emitentă, ci doar de instanţa de judecată.
Comisia juridică a Senatului a stabilit astfel că permisele de conducere pot fi anulate numai de instanţele de judecată. "Noi nu dăm o lege pentru un caz, noi dăm o lege cu aplicare generală, în care autoritatea emitentă nu trebuie să aibă posibilitatea ca, pentru fiecare persoană, în orice caz, pentru orice contravenţie să poată suspenda permisul", a conchis Mircea Andrei.
Conform expunerii de motive la OUG 9/2009, "în ultima perioadă, mijloacele de informare în masă au prezentat diferite cazuri privind eliberarea de permise de conducere în care erau aduse în atenţie abateri de la procedurile de obţinere a acestora".
Potrivit documentului emis de Guvern, organele Ministerului Administraţiei şi Internelor au putut constata că diferiţi candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere au fost acceptaţi fără a absolvi cursuri şi fără a fi examinaţi.
Practic, OUG 9/2009 introducea posibilitatea ca autoritatea emitentă a permiselor de conducere să dispună, prin ordin, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule atunci când aceasta a sesizat instanţa de judecată până la rămânea definitivă şi irevocabilă a senţinei judecătoreşti.
Raportul de admitere adoptat de Comisia juridică urmează să fie dezbătut de plenul Senatului, în calitate de primă Ccameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.