Băsescu consideră nedemocratică OUG de amânare a legii salariilor profesorilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în comuna suceveană Udeşti, că ar fi "nedemocratic" ca Guvernul să amâne punerea în aplicare a legii privind salarizarea cadrelor didactice şi că o eventuală Ordonanţă de Urgenţă privind amânarea legii nu se justifică nici constituţional.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Băsescu consideră nedemocratică OUG de amânare a legii salariilor profesorilor

Băsescu consideră nedemocratică OUG de amânare a legii salariilor profesorilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Ar fi un gest nedemocratic. După ce în Parlament legea a fost aprobată în unanimitate, după ce Curtea Constituţională a declarat legea constituţională, după ce a fost promulgată de preşedinte, nu se justifică nici măcar constituţional o Ordonanţă de Urgenţă care să suspende aplicarea legii", a declarat Băsescu.

El a arătat că un profesor care vine de pe băncile facultăţii nu poate avea o viaţă demnă cu 700 de lei pe lună şi că lipsa unei salarizări adecvate afectează sistemul educaţional întrucât profesorii valoroşi se îndreaptă spre alte domenii.

"Lipsa unor salarii acceptabile în învăţământul preuniversitar generează, de fapt, o fugă a cadrelor didactice valoroase către alte sectoare de activitate şi, discutând foarte sincer, cum să ţii un profesor de limba engleză bun, cu 700 de lei pe lună sau chiar cu 1.500 de lei, pentru cei mai în vârstă, când în momentul de faţă limba engleză este utilizată în toate companiile şi au nevoie de profesori de limba engleză", a spus preşedintele.

El a arătat că şi profesori valoroşi de informatică, de fizică, de limba germană, care sunt căutaţi în alte sectoare, nu pot să fie menţinuţi în sistemul de învăţământ cu salarii de 700 sau de 1.500 de lei.

Băsescu a subliniat că ar fi o mare eroare ca Guvernul să amâne aplicarea acestei legi pentru că va fi afectată calitatea învăţământului.

"Cred că ar fi o mare eroare, iar legea salarizării profesorilor este un element care condiţionează calitatea educaţiei. După cum aţi văzut toate sindicatele din educaţie au acceptat un proces sever de reformă a sistemului de educaţie. Aici este clar principiul: bani contra reformă şi calitate. Eu cred că a renunţa la bani nu facem decât să blocăm calitatea şi reforma în educaţie într-un moment în care sindicatele au acceptat procesele de reformă ce urmează în sistemul de educaţie. Vă asigur că vor fi procese de reformă severe", a mai spus preşedintele.

Întrebat ce se va întâmplă cu celelalte sectoare, preşedintele Traian Băsescu a apreciat că va trebui să fie aplicat un principiu al priorităţilor şi că fundamentale sunt, în prezent, educaţia şi sănătatea.

El a arătat că deplânge situaţia funcţionarilor publici care, după absolvirea facultăţii, intră în administraţie unde au "salarii de mizerie", dar că nu-i plânge pe cei din agenţii şi din alte instituţii unde a existat o atenţie deosebită pentru clientela politică.

Întrebat dacă mai sunt bani pentru aceste majorări de salarii, preşedintele a declarat că depinde de modul în care sunt stabilite priorităţile.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, în comuna suceveană Udeşti, la o acţiune de împădurire şi a plantat patru puieţi de salcâm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici